DataDuic: Altijd een plekje met de Fietsstallingswijzer

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. Als het DUIC-datateam zoeken wij interessante data op om Utrecht inzichtelijker te maken. Van de effectiviteit van de milieuzone tot sporten in de stad en dagen met terrasweer in Utrecht.   

Utrecht heeft de drie drukste fietspaden van Nederland, bleek uit vrijdag gepubliceerde data van de Fietstelweek 2016. Deze fietspaden liggen allemaal rondom Utrecht Centraal.

Dit maakt het parkeren van je fiets niet altijd een pretje. We mogen in de toekomst dan wel de grootste fietsenstalling ter wereld krijgen, in de tussentijd hebben we te maken met volle stallingen en weggeknipte fietsen. Tijd om met data een Fietsstallingswijzer te maken dus!

Wij gaan als DataDuicers geregeld met de trein en we merkten dat de stalling aan de Jaarbeursplein steeds eerder vol leek te zijn en een uitwijk naar het Westplein of elders vaker noodzakelijk is. Utrecht Centraal is een hotspot voor fietsers. Het is het drukste station en misschien wel de grootste bouwput van het land. Dit zorgt voor een race naar beschikbare fietsstallingen. Gelukkig komt er waar mogelijk extra stallingsruimte bij.

Onze vraag was dan ook: hoe kunnen we met data uitzoeken in welke stalling jij het beste je fiets stallen als je de trein neemt op bijvoorbeeld maandagochtend om 8:25 uur? Om een Fietsstallingswijzer te maken, hebben we uiteraard data nodig. De gemeente Utrecht heeft sinds korte een P-routesysteem voor fietsen, de bordjes die in de stad te vinden zijn met het aantal vrije fietsparkeerplaatsen in nabijgelegen stallingen. Gelukkig voor ons zit daar data achter!

Bekijk de video en lees het hele onderzoek op DUIC.nl.

Tip de redactie