Het Utrechtse ‘Tiny Forest’ heeft de Nationaal Groenfonds Natuurprijs van 2016 gewonnen. Dit betekent dat de initiatiefnemers 10.000 euro krijgen om het concept van een klein stuk bos midden in de stad uit te werken.

Iedereen die een origineel en haalbaar idee heeft om de natuur in Nederland te verbeteren, kan zich voor de prijs aanmelden. Uit alle inzendingen worden vervolgens een aantal concepten genomineerd. Dit jaar waren er tien genomineerden, waarvan uiteindelijk het Tiny Forest is gekozen als winnaar.

Het idee van een Tiny Forest gaat over het planten van een klein stukje ‘echte inheemse wildernis’, dat ongeveer tweehonderd vierkante meter beslaat. Buurtbewoners van Lombok willen het concept graag in hun wijk toepassen. Dat willen ze doen in de Cremertuin, die tot voor kort zwaar verwaarloosd was en eigenlijk helemaal geen functie had.

Vrijwilligers uit de buurt hebben de tuin al opgeknapt en er zowel moestuintjes geplaatst als een speelplaats voor kinderen. "Maar er is nog genoeg plek over voor iets extra’s", vertelt projectleider Maarten Bruns. "Toen we hoorden over Tiny Forest, werden we gelijk enthousiast. De afgelopen jaren zie je dat het groen in steden verdwijnt en langzamerhand wordt vervangen door gebouwen. Ze verstenen, als het ware. Met een Tiny Forest kunnen we weer een stukje natuur terugbrengen naar de stad."

'Goed voor de mensen'

En dat is volgen Bruns niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mensen. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen er gelukkig van worden als ze natuur om zich heen hebben. Ik geloof daar ook heilig in."

Tot voor kort was er nog geen geld beschikbaar om het idee te realiseren. Met het prijsgeld kunnen ze dan toch beginnen. Bruns verwacht dat ze tussen december en maart de bomen kunnen gaan planten. "Dit willen we graag samen doen met kinderen van een basisschool in de buurt. Welke, moeten we nog even bekijken. We willen er in ieder geval echt een evenement van maken."

Het prijsgeld gaat vooral op aan het uitgraven van aarde en het aanschaffen van boompjes en compost. Daarnaast worden er ook picknicktafels, een speelfort en een camera die de groei van het bos in de gaten kan houden gekocht.

Oorsprong

Het idee van een Tiny Forest komt oorspronkelijk uit India, vanuit de eco-ondernemer Shubhendu Sharma. Hij ontdekte een manier waarop je een bos sneller kan laten groeien: de Miyawaki-bosbouwmethode. Waar het normaal honderd jaar duurt voordat een bos volgroeid is, lukt dat met gebruik van de methode binnen tien jaar.

De eco-ondernemer plantte de eerste kleine wildernissen in landen zoals India, Pakistan, Oman en Amerika. Eind 2015 werd de eerste Tiny Forest van Europa in Nederland geplaatst. Het was nog even de vraag of het in ons klimaat wel werkte, maar uit het experiment in het Darwinpark van Zaandam bleek dat dit niet voor problemen zorgde.