Hij komt! Wat gaat er gebeuren tijdens de Sinterklaasintocht zondag?

De Sinterklaasintocht in Utrecht start aankomende zondag op het Ledig Erf. Vanaf twaalf uur vertrekt de vloot, die vervolgens via de Oudegracht naar de Weerdsluis vaart. Hier zet de Sint samen met zijn Pieten voet aan wal.  

Dit zal rond een uur of een zijn. De goedheiligman wordt hier verwelkomd door Burgemeester Jan van Zanen. Op dit moment begint ook een evenement voor de kinderen op het Domplein. Hier kunnen allerlei spelletjes worden gespeeld, is er muziek en kunnen er lekkere hapjes en drankjes gekocht worden.

Na de stop van ongeveer één uur bij de Weerdsluis, begint Sinterklaas op zijn paard Amigo de tocht naar het Domplein. Hij komt hierbij langs de Sint Jacobsstraat, Lange Viestraat, De Neude, Schoutenstraat, Oudkerkhof en Domstraat. Hij arriveert om kwart voor drie op het Domplein, waar tot halfvier nog activiteiten te doen zijn.

Organisatie

Om de Sinterklaasintocht te realiseren, moet er veel georganiseerd worden. Maar wie doet dit eigenlijk? De Stichting Stadontspanning Utrecht (SSOU) organiseert de optocht al meer dan zestig jaar. In eerste instantie werd de stichting in 1953 opgericht om allerlei feestelijkheden en activiteiten te organiseren in Utrecht, maar vanaf de jaren tachtig houden ze zich hoofdzakelijk bezig met de Sinterklaasintocht. De SSOU doet dit niet alleen. Ze krijgen hulp van zo’n tweehonderd vrijwilligers, de gemeente Utrecht en verschillende sponsoren.

Kinderen met een fysieke beperking

Sinds 2014 besteedt de SSOU er extra aandacht aan om het feest ook voor kinderen met een fysieke beperking toegankelijk te maken. Zo wordt er bij de Weerdsluis- waar de Sint aankomt- een apart stuk voor kinderen die lichamelijk gehandicapt zijn afgezet, worden er pendelbusjes ingezet en is er ruimte voor de kinderen en hun begeleiders om mee te varen met de optocht.

Tip de redactie