De drie drukste fietspaden van Nederland liggen in Utrecht. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Het Smakkelaarsveld staat op de eerste plek van de lijst.

Hierna volgen de fietspaden bij het Vredenburg en het Jaarbeursplein. "Het is niet echt gek dat dit nou juist de drie drukste fietspaden zijn", legt Martijn van Es, woordvoerder van de Fietsersbond, uit. "Al deze fietspaden leiden naar het Centraal Station, het drukste station van Nederland."Het fietspad waar de meeste vertraging werd opgelopen in Nederland ligt ook in Utrecht: de Amsterdamsestraatweg.

Om al deze informatie te achterhalen, is er door de bond in september een 'Fietstelwee' gehouden. Mensen die hieraan mee wilden doen, konden de Fietstel-app downloaden. Met deze app werd niet alleen bijgehouden waar zij zich met de fiets verplaatsten, maar ook met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel personen tegelijkertijd én waar er grote opstoppingen waren.

In totaal deden er bij deze tweede editie dertigduizend Nederlanders mee, waarvan 2074 uit Utrecht kwamen. Hiermee was Utrecht de stad die de meeste deelnemers had en het actiefst meedeed met het onderzoek. Ze fietsten samen 119.225 kilometer.

'Zal altijd druk blijven'

Door het onderzoek krijgen gemeenten een duidelijk beeld van waar de probleempunten liggen in het fietsnetwerk van hun stad. In Utrecht lijkt het echter alsof er niet veel veranderd is, want ook vorig jaar was het Smakkelaarsveld het drukste fietspad van Nederland. Maar volgens van Es is er wel degelijk wat verbeterd. "Door kleine veranderingen bij het fietspad is er wel een wat snellere doorstroming. Maar druk zal het altijd blijven, want dit is zowel een fietspad naar het drukke Utrecht Centraal als een van de weinige wegen naar de andere kant van de stad."