Een opvallende constructie voor de verhuur van het voormalig Staffhorstpand aan het Vredenburg in Utrecht moet ervoor zorgen dat het pand in de toekomst een marktconforme prijs gaat opleveren. 

Dat laat wethouder Paulus Jansen weten in een brief aan de gemeenteraad. Het pand is de afgelopen maanden ingrijpend gerenoveerd door de gemeente voor 1,2 miljoen euro en gaat fungeren als 'hotspot' voor sociaal ondernemen. Dit is een project van de Social Impact Factory (SIF) en SIF huurt het pand dan ook de komende jaren van de gemeente.

De gemeente Utrecht heeft nu een opvallende constructie bedacht voor de verhuur aan SIF. Eerder dit jaar leek het er nog op dat SIF het pand voor tien jaar kon huren, maar dat vond de gemeenteraad te lang. Paulus Jansen laat nu weten dat SIF het pand voor vijf jaar huurt en dat ze het in 2022 bij een verwachte waardestijging van minder dan vijf procent kan kopen voor een marktconforme prijs of dat ze nog eens een huurcontract van vijf jaar afsluiten.

De koopoptie voor SIF vervalt in 2027. Jansen: "SIF krijgt het comfort van continuïteit en de gemeente heeft de garantie van een opbrengst volgens de marktwaarde van het pand."

Kritiek

Na de onthulling van de plannen eerder dit jaar uitte CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard al kritiek op de plannen. "Het Staffhorstpand is een onlogische locatie voor sociaal ondernemen in Utrecht. De gemeente is geen vastgoedboer, pand verkopen dus en het verlies afboeken. Zet sociaal ondernemerschap liever op in de wijken waar het nodig is. De binnenstad moet geen kantoorfunctie krijgen, maar een bruisende plek zijn voor horeca en winkels. Het Staffhorstpand is daar een ideale locatie voor en er is genoeg vraag vanuit de markt."