Zeventien Utrechtse amateurkoks stellen op zaterdag 12 november in het kader van Le Feast hun huiskamer open voor vreemden. 

In de huiskamerrestaurants zijn zowel de bezoekers van muziekfestivals Le Guess Who? en Le Mini Who? welkom, als die van de reizende markt Le Bazarre. Maar ook Utrechters die niet naar de festiviteiten gaan, mogen komen.

In totaal is er plek voor ongeveer 150 gasten, die verspreid worden over huiskamers in en rond het centrum van Utrecht. Zo kun je terecht op de Zadelstraat, Vismarkt, Amsterdamsestraatweg of de Singelstraat. "Het leuke is dat de locaties zo’n verschillend karakter hebben", vertelt Rinke Vreeke, één van de organisatoren. "Het oude monumentale pand aan de Vismarkt heeft een totaal andere sfeer als het moderne appartementje aan de Nobelstraat."

Aanmelden als gast kan tot 9 november via de website. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar Vreeke verwacht niet dat dit voor problemen zal zorgen. "Het aantal beschikbare plekken loopt mooi evenredig op met het aantal aanmeldingen", licht ze toe.

Vorig jaar was de eerste editie van dit evenement. Het initiatief kwam vanuit de behoefte om de internationale bezoekers van Le Guess Who? wat van het lokale leven te laten zien. : Maar eigenlijk gaat het er vooral om dat mensen een goede avond hebben. Dat ze aan tafel zitten met mensen die ze niet kennen. Dat ze verrast worden", geeft Vreeke aan.

Pay what you want

De bedoeling is dat de koks hun best doen om er echt een beleving van te maken. Want na afloop betalen de gasten volgens het ‘pay what you want’ principe. Dit houdt in dat mensen zelf bepalen wat ze de avond waard vonden. "Dit speelt natuurlijk echt in op het gevoel van mensen. Vorig jaar merkten we dat mensen vaak ook meer betalen dan de feitelijke waarde, omdat ze het zo leuk hebben gehad."

Le Feast is een satelliet-initiatief van het muziekfestival Le Guess Who?, dat dit jaar het tienjarig jubileum viert. Ieder jaar reizen duizenden internationale muziekliefhebbers af naar Utrecht om dit vierdaagse festival bij te wonen.