VVD wil geld ophalen voor Domtoren met 'herinneringen-site'

De VVD-afdeling in Utrecht is afgelopen weekend een online initiatief gestart om aandacht te vragen voor het onderhoud van de Domtoren. Via de website welovedomtoren.nl kunnen mensen hun mooiste herinneringen met de ‘trots van de stad’ delen.

Om de toren nu en in de toekomst veilig te houden, moet er geld beschikbaar gesteld worden. Dit wil de partij aankomende donderdag tijdens de bespreking van de programmabegroting benadrukken. Bij deze bespreking wordt er gekeken naar welk bedrag er aan welk thema moet worden uitgegeven.

De Domtoren is met zijn 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland én het hoogste gebouw van Utrecht. Dit wil de VVD niet verloren laten gaan. "Er moet voldoende geld beschikbaar gesteld worden voor het onderhoud. Zodat wij, maar ook onze kinderen kunnen genieten van de trots van onze stad", zo laat de partij weten.

Dat de Domtoren af en toe een restauratie nodig heeft, was begin dit jaar ook al duidelijk. Destijds werden er netten opgehangen omdat er ornamenten van het gebouw afvielen. Uit onderzoek van de Monumentenwacht bleek dat er veel restauratiewerk gedaan moest worden. Zo moesten natuurstenen- en ijzeren onderdelen vervangen worden.

Het Rijk

Eerder dit jaar stelde het Rijk al extra financiële middelen beschikbaar voor de restauratie van de Domtoren en vorig jaar is er een succesvolle crowdfundingsactie geweest om acute, hoognodige restauraties te kunnen uitvoeren.

Tip de redactie