Buurtteams in Utrecht moeten de mogelijkheid krijgen om van de regels af te wijken. Daar dient gemeenteraadslid Bas Meijer van D66 vandaag een initiatiefvoorstel voor in. Buurtteams worden soms gehinderd door de regels en het beleid van de gemeente en dat is niet nodig volgens Meijer.

"Als onze eigen regels de beste oplossing in de weg staan, moeten we maatwerk leveren", stelt het raadslid. "Als het volgen van regeltjes de maatschappij meer kost dan het oplevert, ben je niet goed bezig."

Buurtteams leveren in Utrecht zorg en ondersteuning op maat. Volgens D66 zijn er regelmatig bij cliënten en zorgverleners grote frustraties doordat de regels van de gemeente de beste oplossing soms in de weg staan. Meijer: "Gelukkig gaat het bijna altijd goed, maar het komt voor dat de regels niet werken. In die gevallen moeten we een uitzondering kunnen maken."

Als voorbeeld noemt Meijer een lasser. "Lassers moeten bijvoorbeeld hun eigen lasmasker hebben. Zo’n ding kost wel 1100 euro. Een werkloze lasser die in de schuldsanering zat, kon dit niet betalen en dus geen baan vinden. Met een éénmalige financiële bijdrage voor een masker kon hij direct weer aan de slag. Volgens de regels mag de gemeente dit niet, terwijl de kosten voor zijn uitkering vele malen hoger zijn. Deze man heeft weer een baan, een toekomstperspectief en kan zijn eigen gezin onderhouden. De gemeente hoeft hem niet meer elke maand 1400 euro over te maken, dus is in één maand uit de kosten. In dit soort bijzondere gevallen moeten we een uitzondering kunnen maken."

Bevoegdheid

Het D66-raadslid wil een speciale bevoegdheid binnen de gemeente om af te wijken van de regels. Bovendien wordt een fonds van 0,5 miljoen euro ingesteld om, als dat nodig is, de maatwerkoplossingen uit te betalen.

Als het voorstel van Meijer wordt aangenomen, wordt Utrecht één van de eerste gemeenten die het leveren van onconventioneel maatwerk structureel mogelijk maakt.