Vanaf dit jaar zal op 29 basisscholen van stichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU) Zwarte Piet niet meer te zien zijn. De traditionele Piet wordt hier vervangen door de schoorsteenpiet, een Piet met roetvegen op zijn gezicht.
 

Maar de scholengemeenschap die in Utrecht een kleine achtduizend leerlingen onder haar hoede heeft, gaat verder dan dat. Want naast het zwart weg te nemen van de Piet, wil de school zich ook ontdoen van alle andere stereotypen die de Zwarte Piet kenmerken. Zo verdwijnen het kroeshaar, de dikke roden lippen en de gouden oorbellen.

Deze keuze is heel bewust gemaakt. "We vinden dat kinderen op alle scholen geen negatieve effecten mogen ervaren van de Zwarte Piet. Ieder kind moet zich op zijn gemak voelen", legt bestuurssecretaris Koos Kool uit in het Algemeen Dagblad. Maar ook de uitspraken over de Zwarte Piet van het College van de Rechten van de Mens, de Verenigde Naties en de Kinderombudsman telden mee in het besluit.

Ouders betrekken

Hoe de scholen verder invulling geven aan het sinterklaasfeest, mogen ze zelf beslissen. Daar bestaan geen richtlijnen voor. Bij deze keuze kunnen ze bijvoorbeeld de ouders betrekken. Een heikel punt volgens Kool is hoe er moet worden omgegaan met kinderen die nog wél als de traditionele Zwarte Piet naar school willen.

Vorig jaar hebben de 42 openbare scholen in Utrecht er al voor gekozen de Zwarte Piet te verbannen. Ook hier mochten scholen zelf verdere invulling geven aan het feest. Daar kwamen originele Sinterklaasvieringen uit. Zo werden op een aantal basisscholen in Utrecht de knechten van Sinterklaas vervangen door panda’s of de kleine gele Minions uit de filmreeks Despicable Me.