Wordt het Hillary, of toch Trump? 8 november weten we het. Op verschillende plekken in Utrecht kun je op het puntje van je stoel gaan zitten om de ontknoping van deze nu al legendarische verkiezingsstrijd te volgen. Hier een selectie.

In TivoliVredenburg neuzelt Maarten van Rossem je live deze historische nacht door. Langzaam maar zeker druppelen de eerste exitpolls uit de Verenigde Staten binnen, Van Rossum zal ze voorzien van context en commentaar. Wellicht (hopelijk?) een beetje als de mopperkont die we kennen, maar in de eerste plaats toch echt als Amerikadeskundige en historicus.

Hij vertelt wat de uitslagen voor de VS betekenen en legt onderwerpen als swingstates en kiesmannen uit. Later op de avond maakt Van Rossem plaats op het podium voor cabaretiers Wilko Terwijn en Jurg van Ginkel, en de band Blue Grass Boogiemen. Met wat humor en vintage country, rockabilly en bluegrass moet het energielevel tot in de vroege uurtjes hoog blijven.

In Stadsschouwburg Utrecht geeft theatergroep De Orde van de Dag al vijf jaar elke maand een satirische actualiteitenshow en deze keer staat die in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. In ‘Stemmen! Een zinderende verkiezingsspecial’ bestoken ze het publiek twaalf uur lang met sketches en interviews. Een eigenzinnige mix van theater en politiek, satire en journalistiek, fictie en werkelijkheid. Daar kun je wel een bodem voor gebruiken, daarom serveert restaurant Zindering – heel toepasselijk – een verkiezingsdiner, met een spicy southwest pumpkin soup vooraf en een American steak als hoofdgerecht.

Of breng de nacht door met goede biertjes van de tap: Irish pub Mick O’Connells zendt het spektakel ook live uit. De ruimte van het café wordt gesplitst, zodat de cafégangers aan de ene kant CNN kunnen volgen en aan de andere kant FOX: de respectievelijk meer democratisch en republikeins georiënteerde nieuwszenders. De pub heeft wat verrassingen in petto en zal die van tevoren op de Facebook-pagina bekend maken, houd die dus in de gaten.

In Hofman Café vieren ze tijdens de verkiezingsdag feest omdat we zo hebben mogen meegenieten van de verkiezingsstrijd tot nu toe. Samen met verschillende internationale organisaties en Amerika-experts uit de stad wordt er gekeken naar de strijd. Tussendoor is er ook nog tijd voor pubquizzen en ander vertier. Toegang is gratis maar je moet wel ingeschreven staan.

Kan je niet wachten tot het zover is? Zaterdag 5 november organiseert het Louis Hartloopercomplex in samenwerking met Nieuwe Utrechtse Tribune (NUT) al een lezing die ingaat op de vraag: Hoe kies je tussen twee kwaden? Want zo voelen deze verkiezingen voor veel Amerikanen aan. Historicus en Amerikanist Maarten Zwiers en Amerikakenner en communicatieadviseur Marco van den Doel nemen de lezing op zich. Toegang is gratis, maar het kaartje moet wel gereserveerd worden.

En wie er na de uitslag niet over uitgepraat raakt, kan op 9 november langs Oudaen. Daar organiseert de Utrechtse afdeling van de VVD een discussieavond over de uitslag. Tijdens deze ‘All-American’ debatavond kun je met experts uit verschillende sectoren praten over de toekomst van Amerika. Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen zijn de implicaties voor het Huis van Afgevaardigden, de relatie tussen Amerika en Rusland/Europa/Azië en de gevolgen voor de economie.