Om de luchtkwaliteit te meten in de stad worden er tien luchtkwaliteitssensoren in de stad opgehangen. De gegevens bij elkaar vormen de Luchtradar Utrecht die onder andere op de nieuwe reclamezuil op de Stadhuisbrug te zien zal zijn.
 

De lancering vindt op 30 oktober om 12.45 uur plaats in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Na afloop van de Culturele Zondag blijven de meetinstrumenten gedurende zes maanden actief. Vanaf zondag worden de gegevens op deze zuil en op de nieuwe website van Luchtradar Utrecht live weergegeven.

Lot van Hooijdonk, wethouder Mobiliteit en Duurzaamheid Utrecht: "Met deze nieuwe realtime techniek zien we op welke momenten op de dag en op welke plekken in de stad de lucht gezonder of minder gezond is. Tot deze Culturele Zondag hadden we alleen maandelijkse gegevens over de luchtkwaliteit. Ik ben dus heel benieuwd welke nieuwe inzichten deze meer gedetailleerde informatie ons gaat geven. Het is sowieso een mooie manier om zichtbaar te maken wat we inademen en het bewustzijn daarop gezamenlijk te vergroten."