Er komen meer openbare toiletvoorzieningen in Utrechtse parken en andere openbare plekken in het centrum. Dat maakt de gemeente bekend, die hiervoor in de Voorjaarsnota 2016 per jaar 125.000 euro heeft vrijgemaakt.

De VVD heeft voor meer toiletvoorzieningen gepleit omdat het centrum steeds intensiever gebruikt wordt vanwege het stijgende toeristenaantal, maar ook vanwege het toenemende aantal bewoners. Het eerste openbare toilet met watertappunt komt in het voorjaar van 2017 in de Voorveldse Polder, later volgen Park Lepelenburg en het Wilhelminapark. In 2018 moeten er ook sanitaire voorzieningen in het Griftpark en het Julianapark komen.

Extra toiletvoorzieningen in de binnenstad moeten bijdragen aan een gastvrij uitgaansgebied en overlast door wildplassen voorkomen. Daarom komen er in het uitgaansgebied vijf uriliften (verzinkbare urinoirs) bij. Deze urinoirs kunnen op de momenten dat ze niet nodig zijn weer in de straat wegzakken.

De eerste urilift wordt geplaatst op de Mariaplaats. Daarna worden de urinoirs op het Janskerkhof, de Neude, de Tolsteeg barrière en de Ganzenmarkt vervangen. De tijdelijke plaskruizen in het Moreelsepark en bij Lucasbolwerk worden vervangen door plaskrullen. Tenslotte wil de gemeente meer openbare toiletten beschikbaar stellen in de fietsenstallingen.

'Gastvrije binnenstad'

Volgens wethouder Kees Geldof dragen voorzieningen als deze bij aan een gastvrije binnenstad en aan meer bezoekersvriendelijke parken. Wethouder Geldof: "De vraag naar aantrekkelijke plekken voor ontmoeten, winkelen, sport en spel nemen toe. Ik vind het belangrijk om bezoekers aan de Utrechtse binnenstad en parken te faciliteren met goede voorzieningen. Daar horen ook openbaar toegankelijke toiletten en watertappunten bij."

De VVD is blij met de nieuwe sanitaire voorzieningen in de stad. De partij vindt dat het urineren op straat de gastvrijheid beperkt voor alle bezoekers van de Utrechtse binnenstad, maar ook voor veel overlast zorgt voor de inwoners. "Met de nieuwe voorzieningen wordt Utrecht een nog aantrekkelijkere stad, het biedt uitkomst bij hoge nood en maakt een verblijf in de Utrechtse parken nog aantrekkelijker", aldus raadslid Lex van Eijndhoven.