Emma Post (30) heeft al tien jaar leverkanker. Haar levensverwachting is ongeveer een jaar en haar laatste wens is een mooie begrafenis. Eén probleem: ze heeft door de ziekte nooit een uitvaartverzekering kunnen afsluiten.

Daarom vecht de Utrechtse in haar laatste maanden voor een stichting die jongeren in een vergelijkbare situatie uitkomst moet bieden. 

Stichting

Nog ongeveer een jaar heeft Post voor haar laatste levensdoel: een stichting opzetten voor andere lotgenoten om de situatie waar ze in zit onder de aandacht brengen, want: 'het systeem is totaal krom', vertelt Post. "Vroeger had je sociale zekerheid, maar ik ben daar nooit voor in aanmerking gekomen, doordat je als chronisch zieke geen verzekering kan afsluiten. En er zijn veel meer jongeren zoals ik."

Emma kreeg twee maanden geleden te horen dat ze is uitbehandeld en ze is door haar ziekte niet afgestudeerd en ze heeft ook geen huis om te verkopen. Er is dus geen geld voor haar begrafenis. "Sinds kort heb ik me neergelegd bij de dood. Daardoor besloot ik ook te stoppen met mijn studie. Ik hoefde nog maar 15 punten, maar een carrière en kinderen gaan er toch niet meer komen." Minimaal 6.000 euro is nodig voor een kist, een uitvaart en een graf. Alles wat er meer wordt opgehaald gaat naar de Stichting Vrienden van Emma. Na haar dood kunnen jonge mensen in een vergelijkbare situatie hier een beroep op doen.

Crowdfunding

Een grote groep vrienden en vriendinnen van haar studentenvereniging helpt Emma nu met het opzetten van de stichting. Inmiddels is er al 2.000 euro opgehaald. Maar het is nog niet genoeg. "Het is ook een stukje maatschappijkritiek. Omdat ik geen verzekering heb kunnen afsluiten ben ik aangewezen op liefdadigheidsinstellingen."

"En ik zie crowdfunding als moderne liefdadigheid", vervolgt Emma. "Je kan gewoon geen verzekering afsluiten als je jong en ziek bent. Ze zeggen: Je bent niet kankervrij, je bent chronisch ziek of je gebruikt te veel medicijnen. Ik heb daardoor nooit kunnen sparen en hoop met crowdfunding alsnog op een mooie begrafenis", besluit ze.

Via emmavecht.nl kan je Emma Post helpen met haar strijd.