Celstraffen tot negen maanden geëist voor ‘inside job’ bij FC Utrecht

Het OM heeft in hoger beroep tot negen maanden cel geëist tegen twee broers vanwege verduistering van 77.500 euro uit de kluis van FC Utrecht. Een van de twee was ten tijde van de verduistering werkzaam bij de voetbalclub. Het geld is nog altijd niet terecht.

Een andere verdachte hoorde vijf maanden voorwaardelijk tegen zich eisen en de vriendin van één van de broers is aangehouden. 

In eerste instantie leek het incident in januari 2015 te gaan om een gewapende overval op FC Utrecht met een flinke buit. Niets was minder waar. Al snel werd duidelijk dat het ging om een ‘inside job’. De aangifte die door een medewerker van FC Utrecht werd gedaan bleek vals. Hij was niet overvallen, maar had de branddeur bewust open gezet zodat zijn broer binnen kon komen, hij heeft de kluis opengemaakt en het geld aan zijn broer meegegeven.

"Deze werknemer vormde de spil van de strafbare feiten. Zonder hem was er geen verduistering geweest, hij was degene die wist dat er veel geld lag", aldus de advocaat-generaal. De dag ervoor hadden beide broers al de omgeving verkend, de vluchtroutes bekeken en inkopen gedaan voor de nepoverval.

Strafeis

De vriendin van de broer wordt ervan verdacht meegewerkt te hebben door de vluchtwagen te besturen. De vierde verdachte bewaarde het geld.

De geëiste straffen zijn hier op zijn plaats, zo stelde de advocaat-generaal. "Door het handelen van verdachten is niet alleen de politie in eerste instantie op een verkeerd spoor gezet, ook is het vertrouwen in de werkgever, FC Utrecht, ernstig beschaamd. De hoofdverdachte had een vertrouwenspositie binnen het bedrijf en heeft hier op schandelijke wijze misbruik van gemaakt." 

De verschillen in strafeis zijn te relateren aan de verschillende rollen die verdachten bij de strafbare feiten hebben gespeeld. Uitspraak naar verwachting over twee weken.

Tip de redactie