Relatief meeste scheefwoners in Binnenstad en Leidsche Rijn

In de Utrechtse wijken de Binnenstad en Leidsche Rijn wonen relatief de meeste goedkope scheefwoners: huishoudens die met een inkomen van boven de 38.690 euro toch in een sociale huurwoning wonen. Dat blijkt uit de cijfers die vandaag gepubliceerd zijn door de Vereniging Nederlandse Gemeenten.  

De term ‘goedkope scheefwoners’ verwijst naar mensen die met een relatief hoog inkomen in een sociale huurwoning wonen. Sociale huurwoningen zijn vooral bedoeld voor mensen met een lager inkomen, de huurprijzen ervan liggen namelijk vaak onder de marktprijzen.

Landelijk ligt het gemiddelde van goedkope scheefwoners op 13,8 procent. In Leidsche Rijn ligt dit percentage op 21 procent, en in de Binnenstad op 20 procent. Dat is dus beduidend meer dan het landelijk gemiddelde.

In de wijken Overvecht en Utrecht Zuid wonen relatief gezien weer minder goedkope scheefwoners dan gemiddeld, met 13 procent.

Uit de cijfers blijkt ook dat er in Leidsche Rijn en Overvecht relatief de meeste ‘dure scheefwoners’ wonen; mensen die juist te veel moeten betalen voor hun huur, in vergelijking met hun inkomen.

Scheefwonen
Wettelijk gezien is goedkoop scheefwonen niet verboden, een gemeente kan er niets aan doen. Wel wordt scheefwonen gezien als het tegengaan van de doorstroming op de woningmarkt.

Tip de redactie