Utrechter Thijs Toonen wil jongerenvertegenwoordiger Verenigde Naties worden

Thijs Toonen is in de race voor zijn droombaan: jongerenvertegenwoordiger tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Afgelopen donderdag is de 20-jarige Utrechter begonnen met zijn landelijke campagne. "Hoe meer ik weet over onrecht, hoe meer ik er wat aan wil doen."  

Op weg naar de functie hoeft Toonen nog maar één persoon achter zich te houden. Op 1 oktober werd hij in Utrecht, in de kerk van de Evangelie Gemeente aan de Boothstraat, na een aantal debatten verkozen tot één van de twee finalisten. 

"We kregen een aantal stellingen over onder meer ontwikkelingshulp, vrouwenrechten en hoe je jongeren bij de VN kan betrekken", vertelt Toonen.

Een jongerenvertegenwoordiger tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vormt de schakel tussen Nederlandse jongeren en (politieke) instanties in binnen- en buitenland. Toonen is geïnteresseerd geraakt in de VN tijdens zijn studie.

Mensenrechten

"Ik studeer rechten aan de Universiteit Utrecht en gedurende mijn studie blijft mijn interesse in de VN maar groeien. Ik ben me er zelfs in aan het specialiseren. Daarnaast intrigeren mensenrechten mij enorm. Hoe meer ik weet over onrecht, hoe meer ik er wat aan wil doen."

Als jongerenvertegenwoordiger wil Toonen ervoor zorgen dat jongeren meer invloed krijgen in de politiek. "Als jongerenvertegenwoordiger kom je met beleidsmakers en ministers in gesprek en kan je je visie kwijt over hoe jongeren meer bij het debat kunnen worden getrokken. Jongeren hebben nu te weinig invloed, terwijl ze juist meestal frisse en creatieve denkwijzen hebben en denken in oplossingen. De jongerenvertegenwoordiger heeft nu nog te weinig invloed bij de totstandkoming van verdragen, dat moet veranderen."

Campagne

Daarnaast wil Toonen jongeren actiever betrekken bij de VN. "Als vertegenwoordiger wil ik zoveel mogelijk luisteren naar de jongeren door langs scholen te gaan en gastlessen en workshops te geven waarin ik uitleg wat de VN doen en hoe ze dagelijks invloed hebben op je leven. Tijdens deze gastlessen moeten discussies op gang gaan komen. Zo hoop ik er echt goed achter te komen wat de jongeren in Nederland bezig houdt en wat ze belangrijk vinden."

Tot en met 24 oktober kan er gestemd worden op Toonen. "Ik ben volop aan het campagne voeren momenteel. Met studiegenoten zijn we heel Utrecht aan het doorlopen om mensen aan te sporen om op mij te stemmen en bij hoorcolleges op de Hogeschool en Universiteit Utrecht mag ik pitches geven van een minuut. Ik wil echt jongeren bij mijn campagne proberen te betrekken en natuurlijk een klein beetje Utrecht vertegenwoordigen", besluit Toonen.

Tip de redactie