Politie houdt onverwachtse oefening op terras Neude

Schrik en verbazing bij terrasgangers aan de Neude donderdagavond. Rond de klok van 22:00 uur reden er ineens twee geblindeerde auto’s voor, waar veel politiemannen uitstapten om binnen een paar tellen drie mannen hardhandig van het terras te sleuren. 

Het bleek achteraf om een oefening te gaan, maar het publiek was wel even geschrokken van de situatie. "Ik dacht echt dat het om grote drugsbazen ging", vertelt ooggetuige Teun Eling, die op het terras van Le Journal zat. "Uit het niets reden de geblindeerde auto’s voor en met veel geschreeuw stapten de agenten uit. Ook op het terras bleken agenten in burger te zitten die meededen. Drie mannen aan een tafel werden echt achterover van hun stoel getrokken. Ik denk dat er wel 15 agenten in kogelvrij vest liepen."

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er geoefend wordt door de politie op Utrechtse terrassen. In april gebeurde het bij café de Zaak op de Korte Minrebroederstraat. Destijds was niemand ingelicht waardoor mensen verbouwereerd achterbleven. Doordat de actie toen ook nog eens plaatsvond vlak na de aanslagen in Brussel, leverde het veel kritiek op de politie op.

"Daar hebben we lering uit getrokken”, vertelt een woordvoerder van de landelijke politie-eenheid. “Dit soort oefeningen moeten gebeuren. Het heeft dan geen zin om het publiek van tevoren in te lichten want de situatie moet zo realistisch mogelijk zijn. We willen weten hoe mensen kunnen reageren in dergelijke situaties. Dit keer hebben we wel de terraseigenaren van tevoren ingelicht."

Eling bevestigt de lezing van de politie. "Je zag dat sommige mensen echt geschokt waren. Maar direct na de oefening liet het personeel weten dat het om een oefening ging."

Tip de redactie