Oost-Europese bedelaars weer terug in Utrechtse straatbeeld

De Oost-Europese bedelaars zijn weer vaker te zien in de Utrechtse binnenstad.  Winkeliers luidden de noodklok en de burgemeester gaf aan alle overlast direct door te geven aan de politie of de gemeente.

Het leek effect te hebben, maar inmiddels duiken ‘ze’ weer steeds vaker op in het straatbeeld

Begin juli trok onderneemster Mia Amram, eigenaresse van Sirado aan Achter Clarenburg, bij DUIC.nl aan de bel. Als vertegenwoordiger van de zelfstandige winkeliers in de Utrechtse binnenstad kon ze het niet langer aanzien hoe de bedelaars in steeds grotere getale door de winkelstraten trokken.

Klachten

"Toen het onderwerp speelde, zag je steeds meer dat bedelaars werden aangesproken door toezichthouders van de gemeente. De gemeente heeft daarna echter wel aangegeven in gesprekken met ons dat het niet veel meer kan doen dan dat." Na de oproep kwamen er in korte tijd 45 klachten binnen bij de gemeente en de politie.

De bedelaars, die met name uit Roemenië en Bulgarije komen, worden regelmatig met een busje bij het Moreelsepark afgezet waarna ze handicaps veinzen. Op die manier hopen ze extra geld op te halen.

Het aantal bedelaars uit Oost-Europa was in augustus al flink afgenomen. Het college van B&W liet toen weten dat er in Utrecht sprake is van één actieve Roemeense familie. Bij deze familie zouden geen signalen van gedwongen bedelen of mensenhandel zijn.

Algemene Plaatselijke Verordening

De reden dat het bedelen niet zomaar kan worden afgeschaft, is het zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan de regels opgesteld omtrent onder meer bedelen. In Utrecht mag dit nog gewoon en de gemeenteraad ziet voorlopig geen aanleiding dit aan te passen. "Het voelt af en toe net alsof de raad zich niks van winkeliers aantrekt. We denken graag mee, maar zij laten uit niks blijken het aanpassen van het APV belangrijk te vinden. Jammer."

Het verbod op bedelen is volgens Amram nodig omdat de bedelaars niet prettig zijn voor het winkelend publiek en ook het aanzicht van de stad verloedert met de aanwezigheid van de bedelaars. Ook merkt ze op dat de bedelaars verdwenen toen ze in het middelpunt van de belangstelling stonden. Nu de storm weer wat is gaan liggen, keren ze weer langzaamaan terug.

Vakantie

Een beeld dat wordt bevestigd door Arjan ten Pas, eigenaar van Keck & Lisa aan de Zadelstraat. "Ze lijken weer terug te keren van vakantie. Het is vervelend. Dit soort bedelarij kennen we eigenlijk alleen van het buitenland. Ze zitten hier ook regelmatig voor de winkel en dat wil je gewoon niet. Het past niet ons winkelbeeld."

Ten Pas vertelt dat het onderwerp gevoelig ligt in de gemeenteraad. "De APV veranderen kan niet zomaar. Als ik het goed begrijp, zitten er te veel haken en ogen aan. Als je een bedelverbod invoert, zou dat ook gelden voor bijvoorbeeld straatmuzikanten."

Ook Tom Broekman, eigenaar van kledingwinkels De Rode Winkel en Thom Broekman, liet al eens aan DUIC.nl weten dat onder winkeliers in de binnenstad de wens groot is om een bedelverbod in te voeren. "Als de APV niet wordt aangepast, zitten we volgende zomer in hetzelfde schuitje."

Tip de redactie