Vrijdag vijf bomen gekapt aan de grachten

Vijf bomen langs de Nieuwe- en de Oudegracht gaan aanstaande vrijdag gekapt worden. Dat heeft wethouder Kees Geldof zojuist laten weten. Nog eens negentien bomen gaan flink gesnoeid worden. 

De maatregelen zijn noodzakelijk op basis van zogeheten trekproeven. Uit recent onderzoek door een extern adviesbureau blijkt dat restauratie- en herstelwerkzaamheden aan de werven schadelijker zijn voor bomen dan eerder werd gedacht.

De bomen zijn hierdoor instabiel geworden en daardoor gevoelig voor harde windstoten. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee en daarom moeten ze weg.

De trekproeven zijn afgelopen zomer uitgevoerd op delen langs de grachten waar al herstelwerkzaamheden langs de werven zijn uitgevoerd. Van de 54 bomen bleken er dus 24 niet meer stabiel.

Start werkzaamheden

Wethouder Geldof, openbare ruimte en groen, heeft daarom besloten om de geplande start van nieuwe werkzaamheden aan de werven tijdelijk op te schorten. Hij wil eerst een nader onafhankelijk onderzoek afwachten dat inzicht moet geven in de mogelijkheden voor een optimaal herstel van de werven én de beperking van de invloed daarvan op de bomen.

"De Utrechtse werven zijn uniek en het herstel van de Utrechtse werven is noodzakelijk om dit Rijksmonument te behouden voor de stad", zegt Geldof. "Maar als je merkt dat een aantal bomen het niet redt, moet je nader onderzoek doen om daarvan te leren voor het herstel van de werven in de toekomst. Daarom maken we nu pas op de plaats, om te zorgen dat we doen wat kan om zoveel mogelijk bomen te behouden."

Zo snel mogelijk nieuwe bomen

D66 laat in een reactie op het nieuws weten de ontstane situatie treurig te vinden. "We investeren heel veel geld in het behoud van de bomen aan de grachten en nu horen we dat een groot deel het alsnog misschien niet gaat redden. Heel treurig", concludeert raadslid Matthijs Sienot.

"Waar mogelijk moeten we de bomen behouden, maar de veiligheid staat voorop. Als een boom instabiel of ziek is, moet je ingrijpen. Door hem terug te snoeien, niet verder dan strikt noodzakelijk natuurlijk, of in het uiterste geval door hem te kappen. Je moet er niet aan denken dat er tijdens een goede herfststorm eentje omwaait en op voorbijgangers belandt."

Wat Sienot betreft moet de wethouder vaart maken met het planten van nieuwe bomen als de oude gekapt worden.

Tip de redactie