Gemeente Utrecht krijgt gelijk in milieuzone-zaak tegen Telegraaf-columnist

De gemeente Utrecht heeft gelijk gekregen in een rechtszaak tegen Telegraaf-columnist Rob Hoogland. Inzet was de geldigheid van de in Utrecht ingevoerde milieuzone. Hoogland dacht deze te kunnen omzeilen door met andermans auto de stad in te rijden. 

De eigenaar van de auto, een man uit Grootschermer, heeft dus terecht een boete gekregen voor het inrijden van de Utrechtse milieuzone in 2015. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De man had zijn oude dieselauto uitgeleend aan Telegraaf-columnist Rob Hoogland, die door middel van een boete gepakte boete de geldigheid van de milieuzone aan de kaak wilde stellen. Hoogland gaf op de zitting aan dat de gemeente Utrecht niet bevoegd was om een milieuzone in te stellen. Ook betoogde hij dat deze strijdig was met internationale regelgeving.

De rechtbank kan geen antwoord geven over of de milieuzone al dan niet terecht is ingevoerd. De kantonrechter kon in dit geval alleen oordelen of de boete wel of niet terecht is opgelegd. Dat was in dit geval terecht, omdat de bestuurder niet bestreden heeft dat hij de milieuzone is ingereden.

De bestuursrechter van deze rechtbank heeft in januari van dit jaar al geoordeeld dat de milieuzone mag blijven. In deze zaak loopt nog wel een hoger beroep bij de Raad van State.

Tip de redactie