Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een manier gevonden waarop ze anorexiapatiënten kunnen helpen een realistischer ze beeld van hun eigen lichaam te geven. Dit kan door ze via een virtual reality-bril een blik op hun eigen lichaam te geven zoals een buitenstaander het ziet.
 

Een bekend symptoom van anorexia is dat patiënten een aanhoudend verstoord lichaamsbeeld hebben, waardoor ze denken dat ze te dik zijn. De realiteit geeft meestal echter het tegendeel weer; ze zijn juist erg dun.

Een verandering aanbrengen in dit verstoorde en oneerlijke lichaamsbeeld is extreem lastig. Toch denkt experimenteel psycholoog Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht nu een doorbraak te hebben gevonden.

Anouk Keizer deed dit door patiënten enige tijd een virtual reality-bril op te laten zetten, waarop zij hun virtuele lichaam zagen. De onderzoekster streek met een kwastje over de werkelijke lichaamsdelen van de deelnemers. Tegelijkertijd zagen zij dat dezelfde, virtuele lichaamsdelen ook met een kwastje werden aangeraakt. Nadat ze hun bril af hadden gedaan, bleken de patiënten hun eigen lichaam beter te kunnen inschatten.

Keizer vindt deze bevinding bijzonder: "Het is extreem lastig om anorexiapatiënten een ander beeld van hun eigen lichaam te geven. Dat is ons nu wel gelukt, zelfs voor lichaamsdelen waar de patiënten zich erg veel zorgen om maken zoals de buik en de heupen."

Keizer geeft wel aan dat deze kleine doorbraak geen afgeronde therapie is voor de patiënten. "Maar het is wellicht een eerste stap in het wijzigen van het lichaamsbeeld van deze patiënten."