De dagopvang voor dak- en thuislozen, het Catharijnehuis, blijft vooralsnog op dezelfde locatie aan de Catharijnesteeg. Dak- en thuislozen zijn het daar niet mee eens en protesteerden daarom gisteren voor het stadhuis.
 

Vorige week besloot de gemeente de dagopvang Catharijnehuis niet te verhuizen naar een andere locatie. De dagopvang Catharijnehuis bestaat al 27 jaar in Utrecht. Het is een voorziening waar dak- en thuislozen dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur worden opgevangen voor een warme douche, eten en drinken, en een luisterend oor.

Het pand is echter sterk verouderd en te klein geworden voor het aantal dagelijkse bezoekers. Er is geen buitenruimte in het pand, waardoor veel dak- en thuislozen buiten staan in het steegje. Dat zorgt al jarenlang voor overlast bij omwonenden en ondernemers.

De gemeente liet drie jaar geleden weten op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor de dagopvang. Drie weken geleden werd besloten om toch op de huidige locatie te blijven, met een aantal aanpassingen. "We hebben lang over dit besluit gedaan. De voorziening in z’n huidige vorm is niet geschikt voor een verhuizing", zegt Judith van der Goes van de gemeente Utrecht. "Het huis moet eerst goed functioneren, daarna gaan we weer verder. We doen nu eerst een pas op de plaats om het beheersbaar te maken."

'Slechte communicatie'

PvdA-gemeenteraadslid Bouchra Dibi stelde gister samen met Maarten van Ooijen van de ChristenUnie vragen over het besluit. Zij zijn niet blij met de uitkomst.

"Het is een onhoudbare situatie, er moet iets veranderen", zegt Bouchra Dibi. "Er zou een ander pand gezocht worden, nu is er geen ander pand gevonden dus blijft de situatie zo. Ik snap niet dat er, met zoveel leegstaande gebouwen in de stad, geen ander pand gevonden kan worden. Ook kwam het besluit voor de dak- en thuislozen, maar ook voor de bewoners en ondernemers opeens uit de lucht vallen. De communicatie laat heel erg te wensen over."

Strenger deurbeleid

Een maatregel die de overlast moet gaan verminderen is bijvoorbeeld een strenger deurbeleid. Verslaafden en alcoholisten worden naar de 24-uursopvang De Stek gestuurd, thuislozen (die bijvoorbeeld slapen in een hostel) worden gevraagd daar te blijven. "Thuislozen kunnen uiteraard nog wel een kopje koffie komen drinken in het Catharijnehuis, maar douchen kunnen ze ook in het hostel." 

De dak- en thuislozen zijn boos over deze oplossing, zij willen dat het huis voor iedereen toegankelijk blijft. "Wat ik vooral heel zuur vind, is dat er weinig communicatie is met de dak- en thuislozen zelf”, zegt Bouchra Dibi. "Het streven van het college is om op te komen voor de meest kwetsbare mensen, nou ga dan ook met ze praten. Zijn zij geen mensen?"