De Pepernotenfabriek aan de Vismarkt is weer open. Ook dit jaar zijn er meer dan vijftig soorten pepernoten te koop. Nieuw in het assortiment: de pepernoten met pina colada, limoncello, en karamel en zeezout.

Het is de tweede keer dat Doutsje Oppedijk het ijs verruild voor pepernoten in de winter. "Normaal zit ik hier natuurlijk met mijn ijssalon, maar dat gaat ’s winters een beetje moeilijk. Vorig jaar zijn de pepernoten zo goed bevallen, dat ik er dit jaar nog wat eerder mee gestart ben", zegt ze lachend.

Tot eind januari is het mogelijk om een zakje pepernoten te scoren in de Pepernotenfabriek. Een kleine greep uit de vijftig soorten pepernoten: cappuccino, truffel-karamel, stroopwafel (erg populair volgens Doutsje), sinaasappel en framboos.

Bijzondere smaken

Nieuw is dit jaar ook de smaak zure mat, een heuse roze pepernoot. Maar liefhebbers van authentieke pepernoten, zoals die met gember of steranijs, kunnen hun hart ophalen in de winkel.

Daarnaast verkoopt Doutsje ook spelt, biologische, lactose- en glutenvrije pepernoten.

De pepernoten zijn allemaal afkomstig uit Harderwijk, daar worden ze gemaakt door Van Delft. Zij bakken al 133 jaar pepernoten en zijn daarmee de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld. Inmiddels gaan hun pepernoten ook over de grenzen van ons eigen land, zo is deze week de eerste Van Delft winkel geopend in Berlijn.