Er wordt gezocht naar een nieuwe baas voor het Nederlands Film Festival (NFF). Directeur Willemien van Aalst stapt na zeven jaar op.
 

Van Aalst vindt het tijd voor iets anders. Afgelopen week eindigde de 36e editie van het jaarlijkse festival in Utrecht en dat blijkt een goed moment voor dit besluit vanwege de vierjarige subsidie- en beoordelingsperiode voor het festival.

Directeur Willemien van Aalst maakt plaats voor een opvolger bij het Nederlands Film Festival. Na zeven festivals acht zij de tijd rijp voor een wending in haar loopbaan.

Nieuwe kracht

Met haar vertrek schept zij ruimte voor een opvolger die de NFF-voornemens voor de Cultuurnotaperiode 2017-2020 realiseert en het festival met nieuwe kracht vormgeeft. Van Aalst blijft actief als directeur voor het festival, totdat er een opvolger is gevonden, naar wie inmiddels wordt gezocht.

"Ik heb het altijd als een grote eer gezien het Nederlands Film Festival te mogen leiden", aldus Van Aalst. "Met plezier en vol overgave heb ik dat zeven jaar gedaan. Tezamen met mijn team heb ik veel bereikt. Nu is het tijd het stokje over te dragen. Zowel voor mij als voor het festival brengt verandering nieuwe kansen."

'NFF drastisch veranderd'

Het NFF-bestuur ziet Willemien van Aalst met lede ogen gaan, maar heeft begrip voor haar keuze. "Met Willemien verliezen wij een bijzonder toegewijde en kundige pleitbezorger voor de Nederlandse film", zegt Bestuursvoorzitter Emile Fallaux. "Onder de leiding van Van Aalst vernieuwde het NFF drastisch. Zij introduceerde het Academy-systeem, waarbij de vakwereld haar stem uitbrengt voor de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren."

"De selectie van nieuwe films maakte zij strenger, terwijl aanstormend talent meer ruimte kreeg dan ooit. Met het Forum van de Regisseurs riep zij een nieuwe sectie in het leven voor reflectie op vernieuwende auteursfilms, en zij haalde de interactieve drama- en documentaireproducties uit de marge, gesymboliseerd door het nieuwe Gouden Kalf voor Beste Interactive. Ook bracht Van Aalst de jaarlijkse Control Conference en de Dutch Game Awards onder de koepel van het NFF. In 2015 lanceerde zij de Nationale Filmconferentie, de grootste meerdaagse bijeenkomst van de Nederlandse film-, televisie-, en interactive vakwereld."