'Utrecht maakt fouten bij verkeersveiligheidsprogramma’s'

Het is de laatste jaren meerdere malen misgegaan bij de aanpak van verkeersveiligheidsprojecten in Utrecht. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de gemeente. 

In het onderzoek wordt geadviseerd om de komende jaren meer te investeren in projectmanagement en meer capaciteit voor verschillende verkeersveiligheidsprogramma’s in de stad vrij te maken. Ook moeten projectleiders de projecten gaan leiden in plaats van de wijkverkeersadviseurs.

Conclusie

Het rapport concludeert dat de uitvoering van dergelijke programma’s vaak aan de voorkant niet goed geregeld is. Zo ontbreekt er regelmatig een realistische planning bij een projectbeschrijving. Ook is er geen plan voor participatie en geen risicoanalyse, worden betrokkenen onvoldoende geïnformeerd en is er bij de uitvoering onvoldoende kwaliteitsbewaking.

De CDA-fractie is blij dat de problemen in de organisatie nu worden benoemd. "De gemeente heeft de goede mensen wel in dienst om de stad verkeersveiliger te maken, maar die worden op de verkeerde plek ingezet. Naar aanleiding van dit rapport heeft ook de wethouder toegegeven dat er binnen de organisatie fouten gemaakt zijn", laat fractievoorzitter Sander van Waveren weten.

Voortgangsgesprek

"Het is overduidelijk dat het college onvoldoende prioriteit en sturing heeft gegeven. Eindelijk worden nu projecten en de interne organisatie aangepakt. Op verzoek van het CDA zal de raad extra gaan monitoren door elk half jaar een voortgangsgesprek te voeren", aldus Van Waveren.

Tip de redactie