Russische activisten van Pussy Riot komen naar Utrecht voor exclusief debat

Leden van de Russische activistische punkband Pussy Riot komen op 31 oktober naar Utrecht. In de Grote Zaal van TivoliVredenburg gaan ze in debat met een hoogleraar over activisme, de macht van de media en de kracht van kunst.

De band doet in Nederland alleen Utrecht aan. Maria Alyokhina en Sasha Bogino van de band stonden in 2011 en 2012 in de belangstelling van de hele wereld nadat ze openlijk Vladimir Poetin beledigde.

Ze gaven een ‘verrassingsconcert’ tijdens een dienst in de Verlosserskerk in Moskou met het nummer ‘Moeder van God, verlos ons van Poetin’. Dit kwam drie van de vijf bandleden op twee jaar strafkamp te staan.

De leden van het Russische collectief Pussy Riot zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot wereldwijde iconen. Als activisten, mediakunstenaars en publieke intellectuelen verzetten ze zich krachtig tegen dictatuur, censuur en patriarchale onderdrukking.

Prof. dr. Rosi Braidotti

Pussy Riot werpt nu cruciale vragen op over de relatie tussen activisme en de gevestigde orde, over de macht van de media en de kracht van kunst. Hoe draagt Pussy Riot een radicale, politieke boodschap uit door middel van kunst en performance?

Prof. Dr. Rosi Braidotti zal deze onderwerpen aansnijden tijdens het gesprek op maandag 31 oktober. Prof. Dr. Rosi Braidotti is een internationaal veelgeprezen filosoof, Universiteitshoogleraar en oprichter van het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Vragen van bezoekers die vooraf zijn gemaild naar pussyriot@tivolivredenburg.nl zullen door Rosi Braidotti worden behandeld.

Tip de redactie