Er moet een einde komen aan het constante kraken in Kanaleneiland. Dat stelt de ChristenUnie (CU). De partij is er klaar mee dat een paar krakers de vernieuwingen tegenwerken in de wijk.

Nadat de rechter tot tweemaal toe vaststelde dat het kraken ongegrond is, hebben de krakers nu een een ander pand gekraakt. CU-fractievoorzitter Maarten van Ooijen: "Het kraken is het keihard tegenwerken van de broodnodige vernieuwing in Kanaleneiland. Met deze woningen komt er meer diversiteit in het woningaanbod. Dat betekent een meer gebalanceerde mix van bewoners in de wijk. Dat is broodnodig om de hardnekkige problemen aan te pakken. De krakers slaan de plank heel hard mis door te denken dat ze opkomen voor kwetsbare mensen."

De ChristenUnie wil dat ook de gemeente en de wethouder zich met de zaak gaan
bemoeien. Daarom stelt de partij mondelinge vragen in de vergadering van volgende week donderdag: "Het is tijd dat de wethouder zich in deze zaak mengt", aldus Van Ooijen.

"Allereerst moet de wethouder zich publiekelijk uitspreken en pal staan tegen deze onnodige praktijken. Als het daarvoor nodig is om met de krakers in gesprek te gaan, dan moet hij dat zeker doen. Daarnaast moet hij eens goed onderzoeken welke andere mogelijkheden hij heeft om te voorkomen dat dit soort trucs nog een keer worden uitgehaald."

Monnetlaan

De krakers in Kanaleneiland hebben gisteren een nieuw pand gekraakt aan de Monnetlaan. Zij vinden dat met de vernieuwing van de wijk er een hele hoop sociale huurwoningen onnodig verloren gaan. Doordat hier veel mensen van verschillende achtergronden woonden, vinden de krakers het beleid van de gemeente racistisch.