Studentenbonden in Utrecht (Vidius) en Amsterdam (ASVA) maken zich zorgen over de wetswijziging met betrekking tot het puntenstelsel voor zelfstandige woonruimtes. Door de wijziging die op Prinsjesdag werd bevestigd kan er straks veel meer huur gevraagd worden voor kamers kleiner dan 40 vierkante meter.

De wijziging geldt alleen voor kamers in Utrecht en Amsterdam. De studentenbonden en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn geschokt over deze wetswijziging en vrezen voor onbetaalbare woningen voor studenten. De nieuwe wet gaat al per 1 oktober in.

De maatregel maakt het voor investeerders veel aantrekkelijker om zelfstandige woonruimtes aan te bieden, in plaats van onzelfstandige woonruimtes (kamers) waar veel vraag naar is onder studenten.

"In Utrecht worden de komende jaren een aantal bouwprojecten opgeleverd die oorspronkelijk bedoeld waren voor studenten", zegt Vidius-voorzitter Thomas van Gemert. "De wetswijziging maakt deze woningen onbetaalbaar voor studenten. De druk op de toch al krappe woningmarkt neemt zo alleen maar toe."

Onbetaalbaar

Ook Henriette Hoogervorst, voorzitter van Asva, maakt zich grote zorgen: "In Utrecht en Amsterdam wonen duizenden studenten in zelfstandige woonruimtes. Nieuwe zelfstandige woningen kunnen met deze wijziging nu tot wel 150 euro per maand duurder worden, en daarmee onbetaalbaar voor de gemiddelde student."

Ook vrezen de bonden dan studenten die nu op kamers wonen langer op dezelfde plek blijven zitten doordat het veel minder aantrekkelijk wordt om naar een zelfstandige woonruimte te verhuizen. LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: "Minister Blok wil met deze maatregel de doorstroom in de woningmarkt bevorderen, maar dat geldt op deze manier alleen voor mensen met een hoog inkomen. Studenten worden zo juist benadeeld."