De eigenaar van Klein Berlijn, Serge Veenendaal, wacht met smart om zijn culturele café te openen. De Berlijnse beer staat klaar, het speciaalbier staat koud en de muziek aan, maar de gemeente laat nog op zich wachten met de terrasvergunning.

"Düfte wa"; een kreet op de muur in het nieuwe café Klein Berlijn. Het betekent 'gezellig hè' of 'leuk hè'. Door de posters en schilderingen op de muur, de geur van koffie, rauwe betonnen muren, vetplanten en de enorme grote beer is het al aardig gezellig, maar er ontbreekt nog iets: gasten.

Vergunning

Klein Berlijn, dat een nieuwe locatie heeft op Helling 22, wilde eind augustus opnieuw haar deuren openen, maar is nog steeds dicht. De handen van Veenendaal jeuken om de deuren te openen en gasten te laten genieten van een sterke kop koffie of een halve liter Weissbier. "Ik kijk ontzettend naar de vergunning uit. Ik baal natuurlijk want ik ben helemaal up and running. Wel heb ik heb er alle vertrouwen in dat mijn terras hier straks open kan. De gemeente wil immers zelf de stad naar deze kant trekken", aldus Veenendaal.

Concept

Het concept van Klein Berlijn blijft bijna hetzelfde. Het rauwe Berlijnse karakter was in de voormalige wooncontainers al uit zichzelf aanwezig. In het nieuwbouwpand is dat een ander verhaal. "Door hier te werken met rauwe materialen zoals beton, hout, ijzer en graffiti street art probeer ik Berlijn hier naartoe te trekken", vertelt de eigenaar terwijl hij aan de bar in Klein Berlijn zit.

Het symbool van Berlijn is niet te missen in de zaak. Een blauwe beer van vier meter lang staat op de muur, geschilderd door de Berlijnse Jeroen TheOlifants.

Utrecht mag op sommige vlakken een voorbeeld nemen aan Berlijn, vindt Veenendaal. "Het culturele met dj’s, bandjes en kunstenaars zie je in Berlijn veel meer terug. Die sfeer probeer ik in Klein Berlijn te adepten. In Berlijn is het laagdrempelig, er is veel mogelijk zolang je maar normaal doet. Maar ik merk dat dat hier bij de gemeente wat lastig gaat", lacht Veenendaal.

"Ik ben al bijna vijf maanden dicht en daardoor mis ik ontzettend veel inkomsten. Op een gegeven moment is ook een keer de geldpot op."

Dagdromen doet de Berlijnse liefhebber ondanks alles nog wel. "Wij zijn straks tot twaalf uur ’s avonds open. Ik zie het helemaal voor me dat wanneer er optredens zijn in Tivoli De Helling, dat de mensen eerst hier gatheren (bij elkaar komen, red.) om een borrel te komen drinken bij een band. De gemeente wil immers ook een beetje reuring hier."

 Net als in het vorige Klein Berlijn wordt ook hier weer ruimte gemaakt voor muziek en kunst. “

Frühstück

Ook de unieke kabouterdeuren van de voormalige wc's zijn mee verhuisd naar het nieuwe pand. De Utrechtse kabouter (KBTR) graffiti-artiest is ook nu weer losgegaan op de wc. Maar wat gaat er dan eigenlijk veranderen? Los van de nieuwe locatie.

"Ik wil hier frühstück gaan serveren, ontbijten op z’n Berlijns. Eerder waren we altijd om 12:00 uur open maar dat zal 9:00 uur worden. Hier wil ik het ook toegankelijk houden door er een buffet van te maken. Je kan dan voor een klein bedrag je koffie, jus en broodje pakken."

Een kunstenaar zet nog de laatste hand aan de geschilderde tekst 'Klein Berlijn' op de muur en dan is het echt af. Veenendaal kijkt trots om zich heen. "Het is een kleiner Klein Berlijn dan voorheen, maar wel een fijner Berlijn. Ik vind het ganz geil."

En wat nu? "Gisteren heb ik nog een bericht gehad van de gemeente. Ze zeiden dat het bestuur gaat over de uitspraak en dat zij geen uitspraak doen over wanneer dat is. Ik wens de gemeenteraad het beste en ik trek een grote weissbier open als we open mogen."