Het Museum Speelklok aan de Steenweg heeft dinsdag een topstuk voor de collectie kunnen aanschaffen. Op een veiling in Parijs werd voor 720.000 euro de gigantische Clay Klok aangekocht. De enige complete monumentale orgelklok van dit formaat.

Bijzonder aan de klok uit 1738 is dat hij door de Engelse, koninklijke klokkenmaker Charles Clay is gemaakt en dat de composities zijn geschreven door George Friedrich Händel. John Michael Rysbrack is hoogstwaarschijnlijk de beeldhouwer van de zilveren figuren en Jacopo Amigoni is bij de schildering op de wijzerplaat betrokken geweest.

"Een klok met een orgelspeelwerk is al heel erg uniek", vertelt Lisette Biere van het museum. "Omdat dit vaak van hout is gemaakt blijft zo’n gevoelig speelwerk niet lang goed. En dat het orgel in zo’n grote speelklok zit is al helemaal bijzonder. Je kan het daarom echt de Nachtwacht onder de speelklokken noemen. Het is gemaakt door vooraanstaande kunstenaars en heeft in paleizen gestaan. Er zijn wereldwijd nog vier soortgelijke klokken, waarvan de bekendste in Kensington Palace in Londen staat, maar deze heeft geen speelwerk."

Twee jaar geleden werd duidelijk dat het Museum Speelklok in zwaar financieel weer verkeerde. Die tijden lijken grotendeels voorbij. "Het gaat weer de goede kant op met het museum", zegt Biere. "Maar we hadden dit stuk absoluut niet alleen kunnen aankopen. Veel verschillende cultuurfondsen en de gemeente hebben hieraan bijgedragen."

De klok van 2,5 meter hoog is vanaf 13 oktober te zien in de vernieuwde vleugel van het museum.