Eneco wil in Utrecht een nieuwe biomassacentrale bouwen. Steeds meer partijen maken zich echter zorgen om de komst van de energiecentrale. 

Energie opwekken via biomassa schijnt namelijk een stuk vervuilender te zijn dan eerder gedacht. De fracties van Stadsbelang Utrecht (SU) en D66 hebben hier vragen over gesteld aan het Utrechts college.

Raadsleden Cees Bos (SU) en Matthijs Sienot (D66) laten weten dat de wetenschap zeker niet eenduidig positief is over de duurzaamheid van een biomassacentrale. In Utrecht zou deze namens Eneco gebouwd moeten worden op Lage Weide.

"De keuze voor een biomassacentrale midden in Utrecht wordt ondersteund met stapels rapporten, die allemaal zijn opgesteld of gefinancierd door Eneco", melden de raadsleden bij hun vragen.

"Onafhankelijke rapporten en onderzoeken zijn er echter niet. Voor elke procent milieuwinst van de milieuzone laten we aparte onderzoeken verrichten en rapportages opstellen. Dan is het opmerkelijk dat we voor zo’n onomkeerbaar en ingrijpend besluit genoegen nemen met alleen maar gesponsorde onderbouwingen en omstreden wetenschappelijke inzichten."

184 kiloton CO2 extra

De raadsleden zijn niet de eersten die kritisch zijn over de plannen van Eneco. Afgelopen week liet Bart van den Heuvel, die eerder succesvol ten strijde trok tegen de stadsverwarming van datzelfde Eneco, al weten dat de geplande nieuwe biomassacentrale van Eneco in Utrecht jaarlijks voor 184 kiloton extra CO2 uitstoot gaat zorgen.

Ook de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU), onder leiding van milieuactivist Kees van Oosten, heeft een zienswijze (.pdf) ingediend tegen de plannen.

"De biowarmte installatie is niets anders dan een grote houtkachel, met alle nadelen van een houtkachel. Houtkachels stoten gruwelijk veel roet en fijnstof uit. In de winter stoten ze net zoveel roet en fijnstof uit als het verkeer. Het verbieden van houtkachels in Utrecht en het niet door laten gaan van de biowarmte installatie levert een veel grotere reductie op van roet dan de milieuzone. Eneco heeft niet eens laten berekenen wat de uitstoot is van roet en de gemeente heeft er niet naar gevraagd."

Vorig jaar kwamen de plannen voor de biomassacentrale ook al negatief in het nieuws. Toen duidelijk werd dat de centrale met vijftig vrachtwagens per dag bevoorraad moet worden stelde de PVV-fractie in de Provinciale Staten vragen.