Brandpunt vertoont aanstaande dinsdag een reportage over de Utrechtse Sterrenwijk. Eva Jinek is hiervoor een paar dagen bij de bewoners van de wijk geweest.

De afgelopen tijd is de Sterrenwijk met enige regelmaat in het nieuws. De wijk is van oudsher een echte volksbuurt met relatief veel werkloosheid, een groot aantal huurwoningen en een fors percentage mensen met een laag inkomen. De bewoners zijn bang dat het volkse karakter van hun buurt verdwijnt doordat er steeds vaker mensen van ‘buitenaf’ in hun wijk komen wonen. Ze voelen zich daarbij door niemand serieus genomen.

Eva Jinek ging in de buurt kijken hoe de zaken ervoor staan. Zij ging onder meer op de koffie bij Cor Janzen, een echte Sterrenwijker, die Jinek vertelde over de gezelligheid en gastvrijheid van Sterrenwijk. Hij benoemde ook het feit dat bewoners boos zijn op de woningcorporaties: ze zijn het niet eens met de woningtoewijzing.

Dit werd nog duidelijker toen Jinek met Simon van Schaik, fanatiek commissielid, in gesprek ging. ‘Sterrenwijk moet Sterrenwijk blijven’ en daar wonen geen mensen ‘van buiten’.

'Geen studenten of vluchtelingen'

Een deel van de bewoners van de wijk zien liever geen studenten of vluchtelingen in de buurt komen. Eerder dit jaar werd er een huis beklad met de zinnen: "geen buitenlanders", "geen TBS-ers" en "geen studenten". Onlangs had de gemeente nog een bewonersbijeenkomst georganiseerd om te praten over de problemen.

De reportage is komende dinsdag om 20.25 uur op NPO 2 te zien.