Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Utrecht moet sluiten. Dat bleek  vrijdag bij de bekendmaking van de begroting van de gemeente Utrecht.

Het museum krijgt ondanks een positief advies geen subsidie voor de komende vier jaar en kan daardoor niet verder. 

MOA is de enige instelling die ondanks een positief advies van de adviescommissie geen subsidie krijgt. Ondanks dat er bij de totstandkoming van MOA in 2010 was gezegd dat er geen subsidie zou gaan naar het museum, komt het besluit totaal onverwacht.

Onbegrip

Directeur Yvonne Ploum snapt dan ook niks van de beslissing van het Utrechts college. "Het is totale kapitaalvernietiging. Met hulp van de gemeente is hier de laatste jaren een succes van gemaakt. Het hele landschap is opgeknapt en gerenoveerd. Daar is ontzettend veel in geïnvesteerd. Ook is het volledige pand gerenoveerd om er een museum van te kunnen maken. Dit gebouw kan eigenlijk nergens anders voor gebruikt worden en nu moet het dicht."

De sluiting betekent dat vier fulltimers, vier freelancers en vijftig vrijwilligers niet langer aan het werk kunnen. "We hebben deze subsidie niet uit luxe aangevraagd. We werken keihard met een kleine, enthousiaste groep. We hebben het geld nodig om voort te kunnen bestaan. 75.000 per jaar klinkt veel, maar op een gemeentelijke begroting valt dat hartstikke mee.

Er wordt nu een consequent beleid gevoerd, maar het is mij totaal niet duidelijk waar dat toe moet leiden. Er is hier de laatste jaren zoveel tijd en energie ingestoken. De huidige tentoonstelling is nu de laatste of de raad moet in november nog een halt roepen voor deze begroting. Het is allemaal erg verdrietig", besluit Ploum.