Henk Westbroek (64) gaat de komende zomer iets nieuws proberen. Hij wil samen met de Maastrichtse coffeeshophouder Jo Koopman het Tolerantiefestival opzetten. 

Onder de muzikale begeleiding van Nederlandse bands moet tolerantie in de breedste zin van het woord weer onder de aandacht komen. Westbroek wil met het festival een klein beetje terug naar begin jaren '70. Volgens Westbroek is muziek de beste mogelijkheid om die sfeer te creëren. "Misschien op rapper Boef na, is de hele muziekscene tolerant", vertelt Westbroek.

"Of je nu kijkt naar Kensington, Anouk of Doe Maar: allemaal zullen ze wel eens een blowtje hebben gedaan en geen van hen zal iemand door middel van hun teksten uitsluiten. En als bijvoorbeeld Typhoon wordt opgepakt door de politie, gaat hij niet in de aanval, maar zoekt hij een oplossing."

Dit soort tolerantie en verdraagzaamheid mist Westbroek tegenwoordig. "Gisteren nog. Nadat ik op Twitter zei dat ik een Tolerantiefestvial ga opzetten, heb ik allerlei scheldkanonnades gehad van mensen van DENK die het er blijkbaar niet mee eens zijn. Ik vind dat gewoon niet leuk. Ik ben bijvoorbeeld pro Zwarte Piet, maar dat betekent niet dat ik Sylvana Simons dood wil hebben of zoiets. Integendeel: dat is juist een ontzettend leuke vrouw."

Op zoek naar een verklaring

Deze verharding in de samenleving kan Westbroek niet verklaren: “Je ziet het overal in de wereld. Waar dat door komt durf ik niet te zeggen. Zelfs de meeste cabaretiers durven niet meer echt harde grappen te maken, terwijl dat juist de leuke grappen zijn. Tolerantie is een soort gepaste onverschilligheid. Als je het niet met iemand eens bent, moet je dat van je kunnen laten afglijden en accepteren. Ik zeg niet dat een festival dit hele probleem gaat oplossen, maar ik vind het wel belangrijk om te laten zien dat je ook op een aardige manier met elkaar kan omgaan.”

Een ander belangrijk onderdeel van et festival is het gedoogbeleid in Nederland. Waar Nederland ooit opzien baarde in de wereld door drugs tot op bepaalde hoogte te tolereren, is ook daar volgens Westbroek steeds minder van over. "Wij propageren tijdens dit festival ook tolerantie ten opzichte van drugs", vertelt Westbroek.

"Het gedoogbeleid is in de jaren '70 ontstaan omdat het geen zin had om weet ik hoeveel jongeren in de cel te zetten vanwege blowen. Dit beleid bleek echter erg succesvol en wordt nu in allerlei landen gekopieerd. En wat doen wij? We draaien het langzaamaan terug. Een idiote ontwikkeling. Er wordt nu zelfs weer op schoolpleinen gedeald. En dan gaat het niet alleen om wiet maar ook om harddrugs."

Malieveld

Het festival dat 100.000 mensen moet gaan trekken ziet Westbroek het liefst plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag. "En als dat niet lukt gaan we bijvoorbeeld naar het Berlijnplein in Utrecht kijken."

Westbroek staat in ieder geval niet alleen. In het comité van aanbeveling zitten mensen als de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, Wim van Limpt (Directeur Bumra/Stemra) en Niels Walboomers (directeur van Sony/ATV). Het festival moet in de zomer van 2017 voor het eerst gaan plaatsvinden.