De eigenaar van wijnbar VinVin aan de Predikherenstraat vindt dat het terrasbeleid van de gemeente Utrecht niet eerlijk wordt toegepast. Zo is hem eerst een terras beloofd, maar moest hij z’n bankjes na tien maanden weer weghalen. D66 is ook van mening dat de gemeente haar beleid moet gaan herzien.

Julian Cleton werd in februari 2015 eigenaar van de wijnbar VinVin aan de Predikherenstraat. Vanaf dat moment ging hij ook direct aan de slag om een terras te regelen. Hij had contact met Fred Eijt, destijds buurtmanager die viel onder Economische Zaken Utrecht.

Eijt vertelde hem in mei dat hij een klein terras mocht beginnen: "Er werd uitgelegd dat de gemeente Utrecht het terrasbeleid onder de loep aan het nemen was en er vanaf dat moment op basis van een gedoogbeleid een terras aan de zijkant van het pand mocht staan. Uiteraard alleen wanneer dit niet zorgde voor overlast bij omwonenden."

"Ik heb toen direct mijn nummer aan de buren gegeven. Mocht er overlast zijn, dan konden ze direct bellen", vertelt Cleton. "Dat hebben ze in tien maanden tijd welgeteld één keer gedaan. Ik heb mijn gasten toen ook direct van het terras gehaald."

Terrasvergunning

Toch stonden er op een drukke zaterdagavond in maart dit jaar geheel onverwachts twee heren aan de bar, waarvan er zich een legitimeerde als vertegenwoordiger van de gemeente Utrecht. Er waren op dat moment winterse temperaturen; er zat niemand op het terras. De mannen wilden een terrasvergunning zien, maar die had Cleton niet.

Hij legde uit dat zijn terras sinds mei 2015 werd gedoogd, maar dit was niet bekend bij de betreffende persoon van de gemeente. Het gevolg was een officiële waarschuwing en de mededeling dat hij bij een volgende (her)overtreding een boete zou kunnen krijgen van 1.500 euro.

Als zelfstandige ondernemer kon hij zich geen boete riskeren; het terras haalde hij daarom direct weg. Dit, terwijl er naast zijn terras wel fietsenrekken mogen staan die de stoep blokkeren. Hij zocht na het voorval direct contact met de gemeente. "Vanaf dat moment word ik van het kastje naar de muur gestuurd. De buurtmanager is inmiddels uit dienst, dus ze kunnen het niet meer checken. Iedereen wijst naar elkaar, en ik sta ertussen."

Daarom heeft hij nu een brief gestuurd naar alle raadsleden van de gemeente Utrecht, hij wil duidelijkheid en eerlijkheid over het terrassenbeleid.

Terrassenbeleid

D66-raadslid Klaas Verschuure vindt dat de terrassituatie van wijnbar VinVin niet kan. "Je gaat ervan uit dat de gemeente met één mond spreekt. Als er een toezegging wordt gedaan, moet je er vanuit kunnen gaan dat dat klopt."

Ook hij ziet niet in waarom er geen terras geplaatst zou kunnen worden. "Ik heb de brief gelezen en ik ben ook wezen kijken. Ik vind het echt heel raar dat daar geen terras mogelijk zou zijn. De Kalverstraat (waar het terras stond) wordt niet gebruikt voor autoverkeer en je belemmert er geen fietsers, voetgangers of rolstoelgebruikers mee, dus in mijn optiek kan het prima."

Verschuure haalt net zoals Cleton voorbeelden aan van terrassen op 't Wed of aan de Oudegracht, waar soortgelijke verkeerssituaties bestaan en waar wél terrassen zijn toegestaan. D66 pleit al langer voor een herziening van het terrasbeleid in Utrecht. "Eind 2016 moet er een nieuw voorstel op tafel liggen."

Julian Cleton hoopt echter dat de situatie sneller is opgelost. "Ik ben gewoon een Utrechtse ondernemer die houdt van de stad en het leuk wil maken voor mensen. Op een warme dag als deze zit iedereen liever buiten, ook ik. Als er geen terras is, betekent dat helaas vaak dat ook de gasten wegblijven."