Metin Külünk, een naaste vertrouweling van de Turkse president Erdogan, komt op 26 september naar het Luxury Partycentre in Overvecht om een toespraak te geven op een bijeenkomst van de Europese Unie van Turkse Democraten (UETD).  
 

Metin Külünk is in Turkije een parlementslid voor de AKP en een vertrouweling van president Erdogan. Op de website van de UETD is te lezen: "De UETD stimuleert en ondersteunt (sic) integratie, met behoud van eigen identiteit en wil de politieke participatie van Nederlandse Turken vergroten en verbeteren."

De UETD was niet bereikbaar voor een verklaring van de komst van Külünk.

Eerder deze maand kwam Metin Külünk naar België, om ook daar op een bijeenkomst van UETD in Beringen te spreken voor meer dan duizend Belgische Turken.

Toen liet secretaris-generaal Mustafa Akyol van de UETD aan de Belgische krant De Standaard weten: "We hebben mijnheer Külünk uitgenodigd om de jongeren van Beringen toe te spreken. De bedoeling is om de sfeer wat te kalmeren na de spanningen die zich hebben voorgedaan naar aanleiding van de couppoging in Turkije."

Omstreden

De komst van Külünk is omstreden. Hij is een bewonderaar van Sultan Abdul Hamid, die verantwoordelijk was voor de Armeense genocide. Ook is het AKP-kopstuk verantwoordelijk voor het wetsvoorstel om terroristen de Turkse nationaliteit en hun bezittingen af te nemen. Zotn wet kan vergaande gevolgen hebben, aangezien de Turkse regering de Gülen-beweging Hizmet als een terroristische organisatie benoemt.