Met dit mooie zomerweer zwemmen veel mensen in de Kromme Rijn: iets wat erg gevaarlijk is volgens wetenschapper Rudy Hartskeerl. Hij waarschuwt voor de ziekte van Weil, de zogenoemde rattenziekte. 

Eind augustus werden drie triatleten met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze de ziekte van Weil hadden opgelopen, vermoedelijk na het zwemmen in de Kromme Rijn. "Eén zieke zwemmer kan toeval zijn, maar bij twee of drie gevallen is er meer aan de hand", aldus Rudy Hartskeerl.

De internationaal expert op het gebied van deze ernstige ziekte spreekt in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu (NPO2) zijn verbazing uit over het feit dat er geen waarschuwingsborden bij het water staan. Hij woont zelf aan de Kromme Rijn en ziet regelmatig mensen het water inspringen.

Volgens Hartskeerl moeten zwemmers door de autoriteiten worden gewezen op de mogelijke risico’s. De bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken, zogenaamde leptospiren, komen via de urine van ratten in het oppervlaktewater terecht en kunnen vervolgens via de mond, neus, ogen, of wondjes binnendringen.

De ziekte kan leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en in sommige gevallen zelfs tot de dood.