Het Wolvenplein is tegenwoordig geen plek meer voor gevangenen, maar buurtbewoners hebben de historie van de gevangenis in het project 'Bajesverhalen Utrecht' vastgelegd.

De Wolvenpleingevangenis was de oudste gevangenis van Nederland. In 2014 moest hij echter dicht wegens bezuinigingen.

Het gebouw draagt sinds de oprichting in 1856 een schat aan verhalen met zich mee. Genoeg reden om deze verhalen te delen, vonden buurtbewoners van de gevangenis.

Dankzij hun professionele achtergrond in films en documentaires hebben zij, samen met HKU studenten, de website www.bajesverhalenutrecht.nl opgezet.

Vrije Wolf

Geen klassieke documentaire, maar een platform met verhalen dat aangevuld blijft worden. Het verleden, het nu en de toekomst over de inmiddels 'Vrije Wol' komen aan bod.

Oud-gevangenisbewaarder Frans Davidis praat over zijn achtervolgingen en de daarop volgende doodsbedreigingen. Mien Kuipers woonde tegenover de gevangenis en vertelt hoe haar eigen vader daar in 1944 werd vastgezet door de Nazi's.

Harry Versteeg, oud-directeur, herinnert zich de pijnlijke noodzaak van isoleercellen. Allemaal hebben ze een band met de gevangenis en halen op deze manier een deel van haar geschiedenis terug.