Het oude postkantoor aan de Neude in Utrecht zal op donderdag 29 september van binnen veranderen in een groot kleurenfestijn tijdens de zesde editie van Bring Your Own Beamer.

Tachtig kunstenaars zullen hun werk live op het gebouw projecteren.

Het is donker in de hal van het oude postkantoor aan de Neude. Een beamer gaat aan en projecteert op de enorme muur in de hal van het gebouw. De muur wordt gebruikt door kunstenaars als een soort kleurplaat. Langzaam wordt het bedekt met alle kleuren van de regenboog. 

Schildersdoek

Muren, plafonds, vloeren zullen niet veilig zijn. De hele ruimte wordt bedekt met kunst. Om hier zeker van te zijn, vond maandagavond een proefavond plaats. De muur in de enorme hal werd gebruikt als 'schilderdoek' voor de kunstenaars.

De eerste editie van BYOB vond in 2010 plaats in Berlijn. Het idee werd geïnitieerd door kunstenaar Rafaël Rozendaal, waarna er wereldwijd vele edities volgden.

Nederlands Film Festival 

Het Nederlands Film Festival en het medialab SETUP hebben dit jaar de handen ineen geslagen om de derde editie in Utrecht te realiseren. Initiatiefnemer Frank-Jan van Lunteren is razend enthousiast over de locatie. "Kijk om je heen, het pand ziet er prachtig uit. Het draagt van zichzelf al zo’n geschiedenis mee. Een betere locatie hadden wij niet durven wensen."

Het thema van deze editie is 'Brave nieuwe wereld'. "In de tijd van internet kunnen we alles terugvinden. Op deze manier durven wij niet meer helemaal los te gaan. Neem Miami Springbreak als voorbeeld", vertelt Van Lunteren.

"Vroeger ging iedereen daar van God los. Vrouwen liepen rond in hun blote borsten. Tegenwoordig is het veel braver, want voor dat je het weet sta je op social media. Naast de social media wordt je data overal opgeslagen, algoritmische scores en rankings houden je in de gaten. Kunstenaars zijn vrij om dit onderwerp beeldend te maken tijdens BYOB."