De beslissing over de komst van de coffeeshop aan de Vlampijpstraat wordt uitgesteld. De gemeente heeft nog niet voldoende materiaal om een keuze te maken. "Bewoners zijn bang dat er ook harddrugs verkocht gaan worden."

Omwonenden en ondernemers van de Vlampijpstraat en de eigenaar van de nieuwe coffeeshop blijven nog even in spanning. De gemeente zou afgelopen week een uitspraak doen over de komst van de coffeeshop aan de Vlampijpstraat. In een reactie laten zij weten dat deze beslissing uitgesteld wordt met zes weken, er is nog niet genoeg materiaal beschikbaar om een keuze te maken.

Initiatiefnemer van de coffeeshop Fredrike Nubé is niet verbaasd over de verlenging van het beslissingstermijn. "Het is heel vaak zo dat de gemeente de beslissing uitstelt. Ik heb er vertrouwen in dat de coffeeshop gaat komen, maar tot die tijd moeten er veel vergunningen verleend worden en dat gaat pas echt veel tijd in beslag nemen."

In eerste instantie staat de gemeente achter het plan om een coffeeshop aan de Vlampijpstraat te vestigen. De coffeeshop ligt buiten een woonwijk en dat ziet de gemeente als een voordeel, daarnaast helpt het bij het terugdringen van straatdealers. De coffeeshop gaat gecombineerd worden met een art-gallery.

Bezwaar

Wim Pot, voorzitter van BedrijvenKring Cartesius, is het hier niet mee eens. "De coffeeshop ligt op 100 meter afstand van een woonwijk. Hoe goed de ondernemer van de coffeeshop het ook zal proberen, het bezoek van de shop zal hij op straat niet onder controle kunnen houden."

Als de komst van de coffeeshop wordt goedgekeurd, geeft de gemeente een vergunning voor vijf jaar. In die vijf jaar gaat de gemeente toetsen of de coffeeshop aan alle eisen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt voldoet.

"Wij gaan er vanuit dat de gemeente toestemming gaat geven. Wij als ondernemers gaan dan oren en ogen open houden. Als wij dan merken dat er overlast is, zullen wij dit aangeven bij de gemeente. Burgemeester Van Zanen is erg gericht op veiligheid dus ik verwacht dat wij daarin zeker gehoord gaan worden", aldus Pot.

De bedrijvenkring heeft direct nadat het plan werd voorgelegd bezwaar getekend. Volgens Pot vrezen de bewoners rondom de Vlampijpstraat dat de stap van softdrugs naar harddrugs snel gemaakt is. "Bewoners zijn bang dat er ook harddrugs verkocht gaan worden en dat niet alleen het gebruik op straat plaats vindt maar ook de restanten op straat komen te liggen zoals naalden."

De gemeente mag zeventien coffeeshops gedogen in Utrecht, op dit moment zijn er negen in de stad. Meer coffeeshops zijn volgens de gemeente nodig om straatdealers terug te dringen en de ‘achterdeurproblematiek’ klein te houden.