De nieuwe wetgeving rond Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) heeft ervoor gezorgd dat van de 1.082 ZZP’ers, die werkten voor de Hogeschool Utrecht (HU), er zo’n vierhonderd (37 procent) niet meer terug hoefden te komen voor het nieuwe collegejaar. 

Dat maakte het onafhankelijke blad van de HU, Trajectum, eerder deze maand bekend. Doordat de VAR-regeling is vervallen en daarvoor de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in de plaats is gekomen, heeft de Utrechtse onderwijsinstelling flink moeten snijden in haar ‘ZZP-poule’.

DBA is ingevoerd om verkapte dienstverbanden makkelijker aan te pakken. De Belastingdienst wil voorkomen dat er op grote schaal nog langer sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’ bij bedrijven.

Bij de HU houdt dit in dat van de ruim duizend ZZP’ers die vorig collegejaar nog konden werken er een kleine vierhonderd niet meer op een opdracht vanuit de hogeschool hoeven te rekenen. Daar staat tegenover dat 128 zelfstandigen een vaste aanstelling hebben gekregen.

Zorgelijk

De HU verwijst voor een reactie naar het eerder genoemde artikel. Hierin laat Jan-Willem Ruessink namens de HR-afdeling weten de ontwikkeling zorgelijk te vinden. Zo verdwijnt er veel kennis en ervaring uit de beroepspraktijk.

"We willen als HU steeds meer een verbinding met de beroepspraktijk en dan is dit geen gelukkige gang van zaken. Door die nieuwe regels raken we goede mensen kwijt. Maar we moeten ons natuurlijk aan de wet houden."