Een 26-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Utrecht zijn veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk voor oplichting en diefstal van (hoog)bejaarde alleenstaande vrouwen op verschillende plekken het land.

De man en de vrouw deden zich telkens voor als collectanten van een stichting voor gehandicapte kinderen. Zij collecteerden met een collectebus en/of verkochten kaarten, waarvan de opbrengst naar de stichting zou gaan.

Vervolgens vroegen zij of zij gebruik mochten maken van het toilet of om een glaasje water, zodat zij de woningen konden betreden. Uit de verklaringen van de verdachten blijkt dat steeds één van hen een praatje maakte met het slachtoffer, zodat de ander op zoek kon gaan naar waardevolle spullen.

Schandelijk

De rechtbank vindt dat de verdachten op een schandelijke manier misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van de slachtoffers. De verdachten moeten schadevergoedingen aan verschillende slachtoffers betalen.

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf verbindt de rechtbank meerdere voorwaarden. Als de verdachten zich in de proeftijd van twee jaar tijd niet aan de voorwaarden houden, moeten zij alsnog een gevangenisstraf van een jaar uitzitten.