Café de Morgenster in Utrecht bestaat zondag 18 september honderd jaar en gaat dat in kleine kring vieren.

Eigenaar Chris Terhorst ziet op deze dag graag dat buurtbewoners, vaste gasten en vrienden verhalen over het café gaan delen.

Al 25 jaar staat Chris Terhorst vrijwel elke dag in de kroeg langs de Oudegracht. Niet altijd achter de bar, maar wel immer aanwezig in de zaak.

Op 18 september wil ze het eeuwfeest in besloten kring vieren. "We hebben hier stamgasten die er al langer komen dan dat ik er werk. En dat is ook de kracht van het café: we zijn er voor (oud-)buurtbewoners, een tweede huiskamer waar veel sociale contacten worden opgedaan. Alleen hier kan je zelf bepalen wanneer het mooi is geweest en hoef je de gasten niet naar huis te sturen, dat regel ik."

Woning vol historie

Het café is gevestigd in een zestiende eeuws pand aan de Oudegracht, een woning vol historie. Zo dateert de oudste vermelding van het pand in de archieven van 1581. Toen zat slagerij 'De Drie Hammen' er gevestigd. "Het is waarschijnlijk dat op deze locatie toen ook al drank geschonken werd", vertelt Terhorst.

Er zaten in die tijd veel brouwerijen gevestigd op de Oudegracht. "Een paar panden verderop was bijvoorbeeld een brouwerij gevestigd onder de naam 'De Ster'. Rond 1900 zat slijterij 'De Morgen' in het pand, zo blijkt uit de archieven.

Dan is het niet meer dan logisch dat de toenmalige eigenaren in 1916, precies honderd jaar geleden, de naam 'Café de Morgenster' deponeerden."

Máxima

Het meest bijzondere moment voor Terhorst was zo’n acht jaar geleden, toen niemand minder dan toenmalig prinses Máxima zomaar binnenliep. "Ze liep hier ineens naar binnen met een grote kinderwagen. De gasten in de kroeg hadden helemaal niet in de gaten dat zij het was", lacht Terhorst. "Ze had destijds alleen nog Amalia en Alexia en was met hen naar Nijntje wezen kijken."

Op de foto met Máxima zat er echter niet in voor de kroegeigenaar. "Nee, ben je gek. Ze kwam hier niet voor mij. Het was heel gek. Er zat ook een beveiliger een tafel verderop die de boel in de gaten hield. De kinderen maakten een kleurplaat en toen ze vervolgens weer weggingen, kwam er ineens een auto uit het niets aangereden om haar weer veilig weg te brengen. De kleurplaten hangen nog altijd in de kroeg."

Terhorst vermoedt dat Maxima bij De Morgenster uitkwam vanwege de ligging en de goede reputatie van het café. "We zullen van tevoren wel gescand zijn. Er zijn hier nooit problemen. We zijn gewoon een gezellig buurtcafé."