U-OV zorgt voor vele informatiepunten in en rond de stationshal van Utrecht Centraal. Toch was het voor vele reizigers dinsdagochtend een zoektocht naar bussen die richting de Uithof vertrekken

De verwarring lijkt te liggen bij de benaming van de Jaarbeurszijde en het Jaarbeursplein.

Vervallen haltes 

Studenten aan de Hogeschool en Universiteit Utrecht zijn maandag begonnen aan het nieuwe schooljaar en maakten kennis met de nieuwe bushaltes van de bussen richting de Uithof. Vanwege de bouw van de Uithoflijn zijn de bushaltes aan de Centrumzijde komen te vervallen en verplaatst naar de haltes op het Jaarbeursplein en de Jaarbeurszijde.

In de stationshal staat een informatiepunt met een bord 'Op zoek naar uw bushalte?'. De man die achter het bord staat helpt reizigers naar de juiste halte. De studenten die bij hem aankomen zijn al voorbij de roltrap gelopen die hen naar bus 12 brengt.

Spits

"Er staan overal borden met verwijzingen naar de Uithof erop. Het houdt een keer op als ze het dan nog niet kunnen vinden", verzucht een U-OV medewerkerlicht geïrriteerd. Zowel boven in de stationshal als op het perron van bus 12 staat een groot bord met 'De Uithof met lijn 12, vanaf halte C8'.

Op het perron van C8 komen mensen naar bus 12 gerend. Ondanks dat de bus in de spits om de vijf minuten rijdt zitten de reizigers opgepropt in de bus. De bus is net vertrokken en de nieuwe lading komt alweer aanlopen.

Een paar medewerkers van U-OV helpen reizigers met hun vragen. De verwarring lijkt te liggen bij de benaming van de haltes. Bij de naam Jaarbeurs wordt er gelijk gedacht aan Jaarbeursplein en wordt er langs Jaarbeurszijde gelopen.

Verwarrend

"Reizigers komen hier vaak zoekend aan, ze begrijpen het verschil niet tussen Jaarbeurszijde en Jaarbeursplein", vertelt een U-OV medewerker op het Jaarbeursplein. "Ze komen dan hier aangelopen vanuit de stationshal waar alle informatiepunten zijn. Ik kan ze dan weer terugsturen naar boven."

"Hier op het Jaarbeursplein gaat ook bus 28. Sinds de bouw van de Uithoflijn heeft die lijn niet meer Rijnsweerd als eindhalte, maar gaat het door naar de Uithof. Toch willen de reizigers naar de Uithof liever bus 12, dat is een geadviseerde reisroute vanwege het feit dat dat het een snelbus is en die stopt nauwelijks onderweg. Daardoor verzamelen studenten zich daar in troepen.''

Bus 12 zit vol gepropt naar de Uithof, terwijl er een stuk minder gebruik wordt gemaakt van bus 28 naar de Uithof. Studenten geven aan niet op de hoogte te zijn van de plaats van de nieuwe halte van bus 28.

Extra informatie

U-OV persvoorlichter Arjen van der Molen was niet op de hoogte van de verwarring over de haltes. "We snappen goed dat het, naast meerdere informatiepunten, nog steeds verwarrend kan zijn. De ervaring vanuit 2 juli (opheffing Centrumzijde) heeft laten zien dat reizigers ondanks alle extra informatie tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie."

"Na ongeveer een week heeft iedereen zijn nieuwe route weer gevonden. We monitoren de reacties natuurlijk ter plaatse, via de klantenservice en online. Als dit aanleiding geeft om nog extra middelen in te zetten, zullen we dat zeker doen."