De Utrecht Open Monumentendag vindt plaats op 10 september. Het thema van dit jaar is 'Iconen en Symbolen'.

Utrecht heeft veel monumenten, maar sommige zijn zo met de stad Utrecht verbonden, dat zij als iconen van de stad beschouwd kunnen worden.

Op Open Monumentendag is er veel aandacht voor deze iconen, met onder meer lezingen en speciale rondleidingen. Deze week laat DUIC.nl iedereen alvast kennis maken met vijf bijzondere monumenten.

Spoorweg-icoon

In het Moreelsepark staan drie grote kantoorgebouwen die de status van Utrecht als spoorwegcentrum symboliseren. Het meest indrukwekkende is het gebouw dat bekend staat als De Inktpot. Die werd in 1921 in gebruik genomen als Derde Administratiegebouw, nadat de twee grootste spoormaatschappijen van Nederland – de Hollandsche Spoorwegmaatschappij en de Staatsspoorwegen – waren gefuseerd.

Architect Van Heukelom wilde een heel modern kantoor maken, om te laten zien dat een nieuwe tijd voor de spoorwegen was aangebroken. Hij zocht onder meer zijn inspiratie in de Amerikaanse kantoortorens. Door zijn vorm en de paarsbruine kleur van de bakstenen kreeg het gebouw al snel de bijnaam 'Inktpot'. Nog altijd dient het gebouw als kantoor, het is nu het hoofdkantoor van ProRail.

Rondleidingen

Paul Meurs, hoogleraar Erfgoed en Culturele waarde aan de T.U. Delft, geeft op de Open Monumentendag om 11.00 uur een lezing in de Nieuweroordzaal van De Inktpot. Verder worden de hele dag rondleidingen gegeven door het indrukwekkende interieur van het gebouw.