De aanleg van de ondergrondse parkeergarage van het Jaarbeursplein heeft een nieuwe fase bereikt nadat er de laatste weken ruim 5000 vrachtwagens vol zand zijn afgevoerd. 

Door het afvoeren van zoveel zand komt het grondwater vanzelf omhoog. Het water is momenteel ruim twaalf en halve meter diep op het Jaarbeursplein.

Duikers

Als al het zand is uitgegraven, gaan duikers naar beneden en wordt er onderwaterbeton gestort. Daarna wordt het water weggepompt en is de kuip waterdicht.

Tot nu toe zijn er op het Jaarbeursplein 881 damwanden van een kleine twintig meter de grond ingegaan. Ook zijn er 1200 ankerpalen en 69 ondersteuningspalen aangebracht. In 2018 gaat de garage open en is het plein erboven opnieuw ingericht.

Achthonderd auto's

De nieuwe ondergrondse parkeergarage gaat ruimte bieden aan maximaal 800 auto’s voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein.

Door strenge normen en dubbelgebruik zijn deze 800 openbare plekken veel minder dan de 1020 plekken die tot 2012 beschikbaar waren in de bovengrondse parkeergarage op het Jaarbeursplein.