Er zouden tot maximaal 140.000 persoonsgegevens van Utrechters op straat hebben gelegen. Dat berichtte De Telegraaf gistermiddag. De gemeente brengt nu wat nuance in deze berichtgeving. 

De gegevens zijn namelijk nooit beschikbaar geweest voor mensen buiten de gemeentelijke organisatie en hebben dus niet ‘op straat’ gelegen.

“De gegevens waren alleen voor meer ambtenaren toegankelijk dan had gemogen”, vertelt woordvoerder Mathijs Keuning. “Misbruik van deze informatie zou nog altijd strafbaar zijn geweest, omdat alle ambtenaren geheimhoudingsplicht hebben.”

Het ging om gegevens die vindbaar waren via digiplaza, een digitaal samenwerkingsprogramma dat alleen toegankelijk is voor medewerkers van de gemeente. De persoonsgegevens zouden alleen vindbaar zijn geweest wanneer gezocht wordt op bepaalde BSN-nummers.

“Het is niet na te gaan of en zo ja door wie en hoe vaak de bewuste gegevens zijn geraadpleegd door onbevoegden”, vervolgt Keuning.

“Het datalek is ontdekt bij een controle. Het is ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bij een datalek maakt de gemeente een afweging of het gedupeerden inlicht. Dit gebeurt alleen wanneer er grote kans is op nadelige gevolgen. Dat was nu niet het geval.”