‘Meer kleur’, dat wil de Utrechtse regisseur Aiman Hassani, zien tijdens het 48 Hour Film Festival Rotterdam. Met zijn inzending ’12 Angry Arabs’ wil hij dat streven tijdens het festival in de praktijk brengen.

Tijdens het 48 Hour Film Festival Rotterdam gaan makers de uitdaging aan om binnen 48 uur een film van vier tot zeven minuten te produceren. Samen met zijn team Dop Erop, is voor regisseur Aiman Hassani afgelopen weekend deze 48 uur ingegaan. Donderdag zal de zeven minuten durende film in Rotterdam in premiere gaan.

"Ik vind het zelf jammer dat er zoveel blank te zien is in de filmindustrie", vertelt Hassani. "De uitspraak van de donkere actrice Viola Davis spreekt mij erg aan, zij won een Emmy Award en zei: 'You cannot win an Emmy for roles that are simply not there'." 

In andere woorden, als er alleen maar rollen worden geschreven voor blanken, dan hebben mensen met een donkere huidskleur überhaupt geen kans. Het lijkt alsof ze hier niet alleen doelt op de mogelijkheden in de filmindustrie maar het gaat om een breder perspectief in de maatschappij.

12 Angry Arabs

Meer rollen voor mensen met een gekleurde huidskleur. Dat was een belangrijke reden voor Hassani om mee te doen aan het festival. Met deze motivatie regisseerde hij 12 Angry Arabs waarin de rollen door Arabische mannen worden vertolkt.

Het is geïnspireerd op de klassieker 12 Angry Men, waarin een jury moet beslissen over de uitspraak van een jongen die zijn vader misschien vermoord zou hebben. In 12 Angry Arabs bestaat de jury uit twaalf beledigde Arabische leden.

Wilders

Zij moeten beslissen over de straf van Wilders naar aanleiding van zijn uitspraak: ‘minder, minder, minder’. "In het geval van deze zaak is het duidelijk dat Wilders schuldig is aan zijn uitspraken. Maar welke straf geef je iemand die jou beledigt?”, vraagt Hassani zich af.

Of de jury over het vonnis van Wilders kan beslissen is donderdag te zien tijdens de premiere in cultuur huis Lantaren Venster in Rotterdam.