Utrechts oudste musicus Jacob van Eyck geëerd in modern jasje

Stadsbeiaardier, klokkendeskundige, blokfluitist en componist. Jacob Van Eyck, geboren in 1590, is één van de grootste musici ooit uit Utrecht. Van 28 augustus tot en met 11 september staat Utrecht in het teken van zijn muzikale nalatenschap.

Van Eyck was onder meer bekend door de wereldberoemde collectie blokfluitmuziek Der Fluyten Lust-hof, die hij in de 17e eeuw heeft gecomponeerd. Met de klokken van de Domtoren bespeelde hij internationale tophits van zijn tijd en varieerde hiermee lustig op los.

Van Eyck had een erg scherp gehoor, wellicht omdat hij blind was. Hij was degene die ontdekte hoe klokken gestemd kunnen worden.

Onder de naam JACOB 3.0 wordt zijn muziek op een eigentijdse manier vertaald. Hier zullen onder andere blokfluitist Erik Bosgraaf, dj Arjen de Vreede (DJ DNA) en laptopkunstenaar Jorrit Tamminga aan meewerken. Ze zullen de muziek van Van Eyck combineren met de muziek van nu, door middel van zes draaitafels en een laptop.

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig zal muziek van Van Eyck op de klokken van de Domtoren spelen. Naast muzikale optredens zijn er stadswandelingen georganiseerd door musicoloog en van Eyck-specialist Thieme Wind.

Een overzicht van exacte tijden en locaties vind je hier.

Tip de redactie