Partij voor de Dieren pleit voor verbod eenden voeren

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het voeren van brood aan vogels in heel Utrecht, waaronder aan de Timorkade in Lombok.

De Timorkade kwam al eerder in het nieuws vanwege het dumpen van brood maar de hulp van de gemeente mocht hier niet baten.

De Partij voor de Dieren trekt een duidelijke lijn. "Wij willen niet alleen het brood dumpen verbieden maar ook het voeren van brood aan vogels."

"Eenden worden gemiddeld 20 jaar oud maar door het vele brood waaraan zij bloot komen te staan worden ze maar vier of vijf jaar oud", vertelt raadslid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren.

Ongedierte

De Timorkade kwam al eerder ter sprake vanwege brooddumpingen. De dumpingen trekken ongedierte aan, het is ongezond voor de eenden en de schimmelige broden zijn niet aantrekkelijk voor het straatbeeld.

Veel bewoners hebben hun klachten laten horen aan de Partij voor de Dieren. In april gaf de gemeente aan te gaan handhaven. Volgens Van Esch mocht dit niet baten.

"Ze pakken het probleem niet bij de bron aan. Ze komen af en toe langs om het brood weg te halen maar daar los je het probleem niet mee op. Wij zien hier liever een verbodsbord staan."

Respect

De dumpingen zijn volgens Van Esch onder meer het gevolg van een religieuze denkwijze. "Veel mensen met een Islamitische achtergrond mogen volgens het geloof het brood niet weggooien uit respect voor het graan."

"Ik vind dit op zich prachtig, maar het is niet de bedoeling dat dieren hieronder lijden. Een oplossing hiervoor zou een broodvergister zijn. Deze is in Amsterdam al in gebruik en in Zuilen zijn ze er ook mee aan de slag gegaan."

"De installaties zetten het gedumpte brood direct om in gas, waardoor hiermee gekookt kan worden op dezelfde manier als met aardgas. Dit zou ook een mooie oplossing zijn voor bewoners rond de Timorkade."

Woensdag gaat de Partij van de Dieren onder andere op de Timorkade een verbodsbord voor vogels voeren plaatsen.

Tip de redactie